Košice majú autobusy za milión. Bude to stačiť?

KOŠICE – Do metropoly východu dorazili nové autobusy MHD. Má to len jednu chybu. Zatiaľ sú iba tri, pričom Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) by ich potreboval oveľa viac.

Nove-SOR-autobusy-DPMK-1

Pre upresnenie, ide o dva klasické 12-metrové modely NS 12, ktoré majú 27 miest na sedenie a odvezú 107 cestujúcich a ďalší je kĺbový NS 18, má 44 miest na sedenie a celkovo odvezie 176 ľudí. Všetky tri vozidlá majú pohon CNG na stlačený zemný plyn. Autobusy dodala česká firma SOR Libichavy, ktorá uspela vo verejnom obstarávaní. Stáli 978 500 eur, pričom ich nákup je financovaný z eurofondov, mesto zaplatí iba 5 percent z ceny.

[URLwww.https://kosice.standard.sk/465966/v-kosiciach-daju-na-zastavky-nalepky-maju-ochranit-vtaky-pred-narazmi

Autobusy sú vybavené klimatizáciou, zatmavenými sklami, ktoré znižujú prepúšťanie slnečného žiarenia a tepla, možnosťou nabíjania telefónov. Vodič má k dispozícii kamerový systém, vďaka ktorému má prehľad o aktuálnej situácii vo vozidle. Napriek tomu, že všetky tri autobusy sú už v DPMK, v týchto dňoch ešte nevyrazia do ulíc. „Stále majú české evidenčné čísla, takže ešte treba vybaviť slovenské, plus doladiť ďalšie detaily,“ informoval hovorca mesta Dušan Tokarčík. Dodal, že autobusy začnú premávať v novembri. Zatiaľ nie je jasné, koľko ďalších nových autobusov by ešte mohlo pribudnúť v DPMK. Rovnako ani to, kedy. Všetko závisí od finančnej situácie, ako aj od ukončenia výberového konania nového generálneho riaditeľa DPMK, ku ktorému sa zatiaľ mesto ani dopravný podnik nechcú vyjadrovať dovtedy, kým nebude jasný víťaz.