Rodinu králikov stretnete na lúke nad sídliskom KVP

KOŠICE – Košický umelecký rezbár Dávid Mariássy vytvoril už viacero funkčných umeleckých lavičiek v našom meste s motívom zvieratiek, ale inšpiruje sa aj faunou a flórou danej oblasti. Jeho najnovšie dielo, lavičku s motívom králičej rodiny, nájdete na lúke nad sídliskom KVP.

marriassy kraliky2 FOTO: Dávid Mariássy

Najľahšie dostupná je po panelovej ceste nad kláštorom. „Už niekoľko rokov spolupracujem s Mestskými lesmi Košice a podobné lavičky som vytvoril v rôznych lokalitách. Rodinu jazvecov nájdete napríklad v lesoparku nad Furčou, sovy v zoo, alebo ďalšiu lavičku na sídlisku Nad jazerom, ale je ich viac,“ povedal nám rezbár Dávid Mariássy.

Králičiu rodinu vyrezal z topoľa zo Slaneckej cesty. „Sú to topole, ktoré museli byť vyrúbané a 15 z nich mi pomohla získať starostka MČ Nad jazerom Lenka Kovačevičová. Táto lavička na KVP má 4,5 metra a váži cca 800 kg,“ dodáva rezbár.

Umenie pre ľudí

Krédom umelca je vytvárať umenie pre ľudí. „Chcem, aby moje dielo bolo funkčné a tešilo verejnosť. Nejde mi len o umenie pre umenie. V blízkej budúcnosti vytvorím ďalšiu vstupnú bránu na Bankov,“ prezradil nám.

Jeho vízia ľudí nadchla a pri krásnych lavičkách sa radi návštevníci pristavia, posedia si na nich, alebo si ich fotia. Radosť z nich majú najmä deti, „zvieratkovské“ lavičky vyslovene milujú.


Rekonštrukcia cesty I. triedy medzi Golianovom a Vrábľami v nitrianskom okrese sa nielen naťahuje, ale aj predražuje. Ľudia na obchádzkových trasách šomrú nad zvýšenou dopravou, primátor Vrábeľ aj starostovia však budú požadovať opravy poškodených vozoviek.
Prejsť na článok
Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok