Kultoví Tornádo Lue roztancovali Stromoradie

PREŠOV – Legendárna bratislavská kapela Tornádo Lue sa po dvoch rokoch vrátila na prešovské pódiá. Jej návrat nie je obyčajný, s kapelou prišiel aj nový album Oči slnka, vydaný v limitovanej verzii na LP aj CD vo vydavateľstve Pavian Records.

387468050_1026953358346663_7584636003276650225_n Stromoradie Foto: Eva Szilágyi

Je to štvrtý regulárny album tejto partičky, okrem nich vydali ešte jednu „lajfku“ a jednu bestoffku. V sobotu večer zavítala pätica muzikantov do prešovského kultúrneho bodu Stromoradie, kde to v takmer dvojhodinovom koncerte poriadne roztočila. Fanúšikom ponúkla veselú, tanečnú zmes muziky mixnutej čardášom, swingom, klezmerom, okorenenej až o post-punk.

Skladby Tornádo Lue, fungujúcej s prestávkami už 35 rokov, sa objavili aj v niekoľkých filmoch. Prvá bola Prokletí v dokumente verejnoprávnej televízie o skupine bratislavských narkomanov Dýchanie c 6000, vec Jak to doopravdy bylo sa stala titulnou piesňou filmu Divoké včely režiséra Bohdana Slámu a Cesta domů zas zaznela v Příbězích obyčejného šílenství Petra Zelenku.

Prevažne po česky spievajúca Jana Tóthová ponúkla okrem svojich aj texty Bohumila Hrabala či americkej autorky Sylvie Plath. Zo svojho skladu hudby Tornádo Lue vytiahli napríklad také songy ako Sladké je žít, Toilette Pavúk, zhudobnenú báseň Vítězslava Nezvala Čarodej, alebo už spomínané filmovky Cesta domů a Jak to doopravdy bylo. Pokračovali piesňami Nebeskí jazdci, Lady Lazarus, Chci víc, Oči slnka, Žadatel, Mrtví kamarádi, Dárek, Napalm, Dobrou noc, Šílená, Krávy,  Blue Velvet, Nikdo není popel, Marie, Panenka, Indián, Nick a svícen. Tornádo Lue hráva v súčasnosti bez basy v zostave spev a občasná gitara Jana Tóthová, saxofón Jiří Jelínek (ex Psí Vojáci, Garáž), za klávesy sa postavil bývalý bubeník Tornáda Juraj Hladný, bicie Miloš Vida a gitaristom je exbasák Tornáda Pavol Murín.

„V klube Stromoradie sme hrali prvýkrát, hralo sa nám výborne. Vždy som rada, keď vznikne vzájomná interakcia publika s kapelou, čo sa, myslím si, podarilo, a preto to bol príjemný večer. Hrali sme okrem starších pesničiek aj skladby z nášho nového albumu Oči slnka, ktorý práve vychádza. Do Stromoradia sa radi niekedy vrátime,“ hovorí speváčka Jana Tóthová.

Záver celkom jednoducho – fantastický koncert, super atmosféra, skvelý výjazd z Košíc do Prešova na túto kultovku.

Foto: Natália Novotná, Eva Szilágyi