Huliak nestihol podpis koaličnej zmluvy, vypočúvala ho NAKA

Kandidát na kreslo ministra životného prostredia Rudolf Huliak (SNS/Národná koalícia) sa nezúčastnil na podpísaní koaličnej zmluvy. Na sociálnej sieti vysvetlil, že ho v pondelok ráno vypočúvala Národná kriminálna agentúra (NAKA).

huliaj Rudolf Huliak. Reprofoto: Facebook

Výsluch NAKA údajne súvisel s jeho útokom na LGBTI+ ľudí.

„Boli poverení dvaja príslušníci NAKA Špeciálnou prokuratúrou SR a vyplynulo to z tej relácie, kde som sa ako jeden z kandidátky SNS vtedy vyjadril ku komunite LGBT, na základe toho môjho videa na mňa niekto anonymne poslal NAKA,“ uviedol Huliak.

Považuje to za výsledok mediálneho lynča

Podľa Huliaka, ktorý je starostom obce Očová, sa však policajti správali „triezvo“, lebo si sami uvedomujú, kto vnáša do spoločnosti nevraživosť a chce ju polarizovať.

„Mediálny lynč, ktorý proti mne spustilo 37 mimovládok a celá tá akademická obec zastúpená zhruba 180 vraj odborníkmi v tejto oblasti, ktorí si spravili do slova a do písmena biznis z nášho envira na úkor nás všetkých,“ povedal zvolený poslanec s dôvetkom, že projekty envirorezortu majú slúžiť najmä ľuďom, a nie konečným poberateľom výhod jednotlivých mimovládnych organizácií.

„Zmeškal som slávnostné podpísanie záchrany Slovenska koaličnou zmluvou medzi Smerom, Hlasom a SNS, ale nemrzí ma to. Urobili sme zase krok k tomu, že bojujeme za vás a budeme bojovať za vás. Vidím ten obrovský odpor a mediálny lynč, ktorý sa spustil voči mojej osobe, voči Filipovi Kuffovi a voči ostatným kandidátom SNS. Urobili sme dobre, že sme do politiky vstúpili a že jednoducho sa nás boja, lebo nikým nie sme ovládaní, nikým nie sme podplácaní, ničím nie sme držaní doslovne a do písmena za gule a ideme bojovať za vás. Toto má byť najväčším meradlom toho, čo sa proti nám v kampani spustilo,“ uzavrel Huliak.

Aj predseda SNS Andrej Danko po podpísaní koaličnej zmluvy vyhlásil, že jeho nominantov šikanujú médiá a spomenul, že Huliaka navštívila polícia.

Vysvetlenie polície

„U Rudolfa H. dnes nebol vykonávaný žiadny policajný zásah. Uvedená osoba bola operatívne vyťažená ku skutočnostiam, ktoré nasvedčovali podozreniu z možného konania v rozpore so zákonom v súvislosti s podaním odstúpeným na NAKA z Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR,“ priblížili z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Doplnili, že Huliak pondelkový termín a aj miesto stretnutia s príslušníkmi Policajného zboru stanovil ešte 13. októbra. „Tento termín a miesto stretnutia (Očová) osobne potvrdil aj dnešného dňa pri telefonickom kontakte s príslušníkmi Policajného zboru a to v čase o približne 9.30 h,“ dodali.

Ochranári sa búria proti Huliakovi aj Kuffovi

Na ministerstvo životného prostredia má podľa niektorých zdrojov zálusk aj Filip Kuffa, ktorého do parlamentu zvolili tiež z kandidačnej listiny SNS, ale je členom strany Život-NS. Kuffa sa spoločne svojím bratom a otcom koncom septembra postavil pred súd. Všetci traja rodinní príslušníci sú obžalovaní z prečinu nebezpečného vyhrážania, ktoré sa vraj udialo ešte 6. júla 2021, keď sa trojica stretla s farmárom Radoslavom Ksiažekom, ktorého údajne slovne a fyzicky napadli.

Obžalobu Kuffovci považujú za neopodstatnenú, keďže je podľa nich založená na jedinom dôkaze. Z dokazovania podľa obhajoby vyplynie, že výpoveď poškodeného je nelogická, nepresvedčivá a nevierohodná, do konania chce predložiť ďalšie dôkazy, ktoré výpoveď spochybnia. Obžalovaní sú presvedčení, že v danom prípade ide o politicky motivovanú kauzu s cieľom zbaviť ich poslaneckého mandátu a tiež o pomstu za to, že brat Gregor Kuffa začal na území Kežmarku a v okolí podnikať v poľnohospodárstve a dostal sa tak do konfliktu s miestnou podnikateľkou.

Hoci v pondelok pri podpisovaní koaličnej zmluvy strany Smer, Hlas a SNS nepovedali presné mená jednotlivých ministrov, SNS bude istotne nominovať ministra životného prostredia a kultúry.

Občianska iniciatíva My sme les sa preto už niekoľko dní búri proti tomu, aby sa šéfom envirorezortu stal Huliak alebo Kuffa. Napísali otvorený list zvoleným poslancom a založili aj petíciu, ktorú v čase publikovania článku podpísalo takmer 33-tisíc ľudí. Signatári výzvy pripomínajú, že spomínaní politici chcú napríklad zrušiť nové zonácie národných parkov, zmeniť ich celkový štatút na prírodné parky, a tým znížiť stupeň ochrany v nich a chcú aj umožniť miestnym poľovníckym združeniam lov medveďov a vlkov.

Iniciatíva nesúhlasí s pondelňajším tvrdením, že Huliaka šikanujú médiá. „V médiách sa píše len to, čo si kandidáti SNS zaslúžia – médiá teraz recyklujú špinu, ktorú títo ľudia sami vyprodukovali. Keby sa oni doteraz správali v medziach slušnosti, nikto by ich teraz ,nešikanoval‘,“ napísalo združenie My sme les.


Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok