Verejný cintorín upratujú. O niekoľko dní musí byť všetko hotové

KOŠICE – Na košickom Verejnom cintoríne je v týchto dňoch rušno. Správa mestskej zelene (SMsZ) robí všetko preto, aby bolo na nadchádzajúce sviatky všetko tip-top.

393401919_1249318366015711_9064927573150594561_n

„Pomaly sa blíži Sviatok všetkých svätých a my robíme všetko preto, aby bol Verejný cintorín pred Dušičkami čistý a upravený. Vyvážame odpad, čistíme cesty a chodníky od nánosov zeminy a prerastajúcej trávy. Priebežne hrabeme padajúce lístie a odvážame ho do našej kompostárne, kde z neho vyrábame kompost, ktorý sa využíva pri výsadbách a terénnych úpravách,“ informuje SMsZ. Okrem ľudskej sily sme zapojili do práce aj vysávač na lístie, ktorý výrazne urýchľuje zber pripravených kôp. Na cintoríne tiež dokončujú bezpečnostné a zdravotné orezy drevín a pracovníci tento týždeň dokončujú piatu kosbu v tejto sezóne.

„O cintorín sa staráme celý rok, ale v tomto období so zvýšeným dôrazom, preto veríme, že upravené a čisté plochy ocenia aj návštevníci Verejného cintorína a pomôžu nám svojím zodpovedným správaním s udržaním poriadku na najväčšom pietnom mieste na Slovensku,“ apeluje na návštevníkov SMsZ. Jej pracovníci majú čo robiť, keďže Verejný cintorín v Košiciach je najväčší na Slovensku. Má rozlohu 32 hektárov a kapacitu vyše 30-tisíc hrobových miest. Verejný cintorín bol oficiálne otvorený ešte v roku 1889. Je aj miestom posledného odpočinku viacerých významných osobností. Spomenúť možno sochára Vojtecha Löfflera, akademického maliara Júliusa Jakobyho či básnika Antona Prídavka.