Skvelý úspech košických kuchárov, víťazstvo im uniklo o vlások

KOŠICE – Šéfkuchár košického rezortu VILLA SANDY Jozef Hromják a jeho tím presvedčili medzinárodnú porotu o svojom kulinárskom umení a získali uznanie v prestížnej gastronomickej súťaži Bocuse d'Or Slovensko, ktorá sa konala v piatok 13. 10. 2023 v Bratislave.

Tím Jozefa Hromjaka. Foto: Villa Sandy

Tím Jozefa Hromjaka. Foto: Villa Sandy

Druhé miesto

Druhé miesto v národnom kole najdôležitejšej medzinárodnej súťaže vo varení Bocuse d'Or získal košický tím v zložení Jozef Hromják, Sebastián Tóth a Carolina Garcia. Porota v zostave 16 členov s hviezdnymi šéfkuchármi ocenila ich gastronomické umenie. Víťazstvo Košičanom uniklo v historicky najtesnejšom bodovom rozdiele. Od víťazstva ich delilo len 8 z celkového počtu 1 820 udelených bodov.  Na treťom mieste sa umiestnil tím Tomáša Ševčíka z Hotela Lomnica. Zvíťazil tím šéfkuchára Mareka Minariča, ktorý aktuálne pôsobí v Dánsku.

Slovákov čaká zaujímavé nebeské divadlo. Uvidíme čiastočné zatmenie Mesiaca

Mohlo by Vás zaujímať Slovákov čaká zaujímavé nebeské divadlo. Uvidíme čiastočné zatmenie Mesiaca

Niekoľkotýždňová príprava

Súťažné zadanie témy bolo pripraviť teplé servírované jedlo z ryby a jesenný tanier s teplým vegetariánskym jedlom pre 14 osôb. Jedlo muselo byť spracované, pripravené a vydané do 5 hodín a 35 minút. Rozhodoval každý detail.

Košický tím sa na súťaž pripravoval niekoľko týždňov, absolvoval 7 tréningov a nič nenechal na náhodu. Originalita, inovatívne techniky, vizuálna prezentácia a myšlienka, aby výsledok bol spätý s regiónom Slovenska. Tak bolo súťažné menu tímu Jozefa Hromjáka pripravené.

Študujte centrálne banky, môže sa vám to vyplatiť

Mohlo by Vás zaujímať Študujte centrálne banky, môže sa vám to vyplatiť

Košičania pripravili filet zo zubáča s paternom z mladej cukety doplnený o mocnú rybaciu a lahodnú žĺtkovú omáčku, pyré z cvikly v chrumkavom košíčku s konfitovaným žĺtkom, zemiaková trubička so sušenými paradajkami a domáci Creéme fraiche, kaleráb v kombinácii s reďkvičkou a jablkom. Na jesennom tanieri porotu nadchli tartaletka s variáciami tekvice, čerstvá pasta s pečeným cesnakom, pena z čerstvého kozieho syra s hruškou a výrazná maslová omáčka s výraznou chuťou paradajkovej šťavy.

Dni českej kultúry pokračujú nabitým programom

Mohlo by Vás zaujímať Dni českej kultúry pokračujú nabitým programom

Súťažiť neprestanú

„Užili sme si celú prípravu. Od vymýšľania textúr a chutí cez vyriešenie niekoľkých logistických uzlov až po záverečné sekundy súťaže. Dostalo sa nám dôvery a podpory od našej domovskej scény a všetkých kolegov. Ďakujem im za nasadenie a vôľu byť súčasťou. Sebastián predviedol parádny výkon. Caroline so svojou precíznosťou Pastry chef prirodzene rešpektujeme. Napriek výsledku ma napĺňa pocit spokojnosti. Samovzdelávaním a zdravým rozumom dokážeme prirodzene napredovať a hrať vyrovnanú partiu s víťazmi dvoch ročníkov Bocuse d'Or Slovensko,“ povedal šéfkuchár Jozef Hromják.

Pokáč si zbalil ukulele a vyráža do Košíc

Mohlo by Vás zaujímať Pokáč si zbalil ukulele a vyráža do Košíc

Celosvetovo uznávanú súťaž prezývanú gastronomický Oscar založil francúzsky kuchár Paul Bocuse. Patril medzi ikony svojho remesla a v roku 1989 získal ocenenie Šéfkuchár storočia. Dnes sa v súťaži, ktorá nesie jeho meno, stretávajú účastníci zo 67 krajín a 5 kontinentov so snahou propagovať gastronómiu ich krajín. Slovensko na takomto podujatí vždy má čo ponúknuť.

Eva Mikulová

Foto: Villa Sandy