Unikátny krytý drevený most v Kluknave je jediný svojho druhu na Slovensku

most-v-kluknave3 FOTO: Terra Incognita – Region Turizmus

KOŠICE – Kluknavu so Štefanskou Hutou, ktorá je miestnou časťou Kluknavy, spája drevený krytý most. Ten je pýchou slovenských drevených krytých mostov. Majstrovstvo spišských tesárov – aj takýmto prívlastkom možno nazvať ďalší unikát východného Slovenska.

Len necelých 50 kilometrov od Košíc sa nachádza vzácny drevený krytý most. Postavili ho v roku 1832 zo smrekovca cez Hornád medzi Kluknavou a Štefanskou Hutou. Už viac ako 170 rokov slúži svojmu účelu. Vyniká ojedinelým technickým riešením. Most bol majetkom Banskej hutnej spoločnosti v Mária Hute.

V rokoch 1981–1984 bol tento most celý zrekonštruovaný. V roku 2003 a 2004 bola na ňom opravená podlaha a doplnili sa niektoré chýbajúce časti. Na streche drevené šindle a bočná ochrana, celý most bol ošetrený a natretý ochrannou konzervačnou látkou. Je dlhý 27 m, široký 3,50 m a vysoký 6 m. Jeho šindľová strecha je dlhá 30,5 m a šírku má 4,5 m. Drevený most je národná kultúrna pamiatka. V minulosti slúžil hlavne na prepravu materiálu pri stavbe huty Štefan, kde sa spracovávala ruda. Do továrne premávala na prepravu rudy lanovka s vagónkami.

Ďalšie atrakcie v Kluknave

Do Kluknavy sa rozhodne oplatí vyraziť. V Štefanskej Hute sa nachádza vzácna technická pamiatka, továreň – hutný kombinát z 19. storočia na elektrolytickú výrobu medi. Pamiatkou v obci je aj zvonička sv. Floriána z roku 1795. Zachovali sa tiež sedliacke domy zo začiatku 20. storočia, zbarokizovaný kostol sv. Kataríny Alexandrijskej z roku 1555, barokový kaštieľ prestavaný v rokoch 1715 – 1720 grófom Imrichom Csákym a baroková Kaplnka sv. Jána Nepomuckého z 2. polovice 18. storočia.


Ďalšie články
Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Novovznikajúca frakcia Európskeho parlamentu Patrioti pre Európu, ktorej vznik pôvodne ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán a český expremiér Andrej Babiš, by už mala mať dostatočný počet členov, aby mohla oficiálne vzniknúť. Najnovším prírastkom majú byť národno-konzervatívne zoskupenia z viacerých západoeurópskych krajín. Kostru novej politickej aliancie tvoria od minulej...