Veniec na Dušičky v krajskom meste nie je lacná záležitosť

KOŠICE – Najväčšie pietne miesto na Slovensku prešlo úpravou už dva týždne pred Pamiatkou zosnulých. Prinášame vám informácie, kedy cintorín v Košiciach môžete navštíviť a ak plánujete aj veniec či inú ozdobu, koľko zaplatíte.

Kompost dokážu zrecyklovať

„Robíme všetko preto, aby bol Verejný cintorín pred Dušičkami čistý a upravený. Vyvážame odpad, čistíme cesty a chodníky od nánosov zeminy a prerastajúcej trávy. Priebežne hrabeme padajúce lístie a odvážame ho do našej kompostárne, kde z neho vyrábame kompost, ktorý sa využíva pri výsadbách a terénnych úpravách,“ informovala Správa mestskej zelene v Košiciach v predposlednom októbrovom týždni.

Pri skrášľovaní pietnych priestorov pomáhal zamestnancom vysávač na lístie. „Na cintoríne tiež dokončujeme bezpečnostné a zdravotné orezy drevín a pracovníci tento týždeň dokončujú piatu kosbu v tejto sezóne. O cintorín sa staráme celý rok, ale v tomto období so zvýšeným dôrazom,“ uviedla SMsZ v Košiciach.

Zamestnanci Správy mestskej zelene v Košiciach pripravujú cintorín na Dušičky. Foto: FB SMsZ

V špičke zvykli návštevné hodiny predĺžiť

Do ôsmeho novembra bude Verejný cintorín v Košiciach otvorený pre verejnosť medzi 7.00 a 20.00. Rovnaké otváracie hodiny platia na pohrebisku v Krematóriu na Zelenom dvore. Od deviateho novembra sa Verejný cintorín aj Krematórium zatvárajú už o 17.00. V dňoch „špičky“ návštevnosti cintorínov, od 1. do 3. novembra budú obe pietne miesta otvorené až do 22. hodiny.

Predajňa Gerbera na Južnej triede ponúka umelé i prírodné vence a hrobovú dekoráciu. Veniec s priemerom 50 cm so živým základom a umelými kvetmi vyjde na 60 eur. Veniec s priemerom 80 cm na 80 eur. Živý polmetrový veniec kúpite za 80 eur, veniec s priemerom 80 cm za 100, až 120 eur. Rýdzo umelé vence s priemerom 50 cm dostanete za 50 eur, s priemerom 90 cm za rovných 100 eur.

Za malý venček zaplatíte štyri eurá, za veľký až do 200 eur. Foto: Dušan Guman

V Gerbere môžete kúpiť takisto šiškový veniec už od 6 eur a malý veniec v tvare slzy od 15,90. Ak zvolíte variant smútočného kvetinového srdca, jeho cena je od 30 eur. Malý veniec v tvare slzy dostanete od 15,90, veniec v tvare veľkej slzy sa môže vyšplhať na cenu 45,90 eura.

Sviečky sú od 30 centov

Predajňa Flora online ponúka vence od 53,10 do 200 eur, Kvety Zoya smútočné vence od 60 do 400 eur. Malý smútočný veniec v tvare slzy vyjde v predajni Victor na 14,90, malý plný veniec na 16,50, veľký prázdny na 34,90 a veľký plný na 39,90. Stredne veľký živý smútočný veniec tu stojí 155 eur a najväčší živý veniec 249 eur. Portál Flores Flowers ponúka aj šiškový veniec za 3 eurá. Malý veniec sa tu dá kúpiť od 6,70, čečinová slza od 15,50.

Na výber sú vence v tvare slzy, srdcia, ikebany či dekorácia so záťažou. Foto: Dušan Guman

Malé venčeky pred cintorínom kúpite od štyroch eur. Súčasťou smútočnej dekorácie bývajú kahance a sviečky. Obchod Kačmáry pred cintorínom ponúka sviečky v cene od 30 centov do 4,50 eura. Mercury Market predáva kahance v cene od 1,29 eura, no v rámci akciovej ponuky tu jeden model kúpite aj za necelé euro.

Foto: Dušan Guman


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok