Košická UPJŠ-ka mala Deň otvorených dverí

KOŠICE – Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ) otvorila svoje brány pre záujemkyne a záujemcov o štúdium už po 13. raz v piatok 20. októbra 2023 v dopoludňajších hodinách v areáli Filozofickej fakulty UPJŠ na Moyzesovej 9 v Košiciach. 

DSC_0043 Deň otvorených dverí UPJŠ v Košiciach

Dňa otvorených dverí (DOD) UPJŠ v Košiciach sa zúčastnilo viac ako 800 žiakov a pedagógov stredných škôl prevažne z Košického a Prešovského samosprávneho kraja. Návštevníkov čakal opäť bohatý program, ktorý sa začal oficiálnym otvorením pod holým nebom vo fakultnom areáli privítaním prorektorky pre internacionalizáciu Silvie Ručinskej: „Počas dňa otvorených dverí na našej univerzite máte možnosť pozrieť si ponuku všetkých študijných programov. Naša univerzita ponúka viac ako 250 študijných programov, v rámci ktorých viac ako 800 pedagógov vzdeláva 7 000 študentov. UPJŠ ponúka široké možnosti aj v podobe mimoškolských aktivít, ktoré zastrešujú študentské spolky a médiá, alebo v rámci internacionalizácie a mobilít.“

„Tento ročník DOD UPJŠ bol zaujímavý tým, že sme počas jeho trvania zorganizovali aj EKO festival, v rámci ktorého prebiehali swapy oblečenia, kníh a rastlín. Návštevníkom sme prezentovali, že UPJŠ chce byť lídrom nielen v oblasti vzdelávania, vedy a výskumu, ale aj v starostlivosti o životné prostredie. Udržateľnosť životného prostredia a prijatie opatrení odďaľujúcich klimatické zmeny sú hlavné témy globálnej kampane Race to Zero, do ktorej je UPJŠ zapojená od roku 2021. Medzi prvé opatrenia, ktoré 35-členná Rada Strategického zámeru UPJŠ – Zelená univerzita  zaviedla pre študentov a zamestnancov univerzity, patria Zelené benefity UPJŠ, v rámci ktorých prebieha na univerzite zber použitého kuchynského oleja, exspirovaných liekov, vybitých batérií, noseného oblečenia a elektrického odpadu. Okrem toho UPJŠ zriadila databázu vyradeného nábytku s cieľom redukcie narastajúceho odpadu, ktorý zaťažuje životné prostredie. Vyradený kancelársky nábytok, ale aj nábytok venovaný zamestnancami a študentmi, ponúkame charitatívnym organizáciám, azylovým centrám, základným a stredným školám,“ ozrejmuje Laura Hoľanová, hovorkyňa UPJŠ.

Pedagógovia, študenti a doktorandi univerzity na vlastných skúsenostiach uchádzačom priblížili možnosti štúdia, ktoré ponúkajú Lekárska, Prírodovedecká, Právnická fakulta, Fakulta verejnej správy, Filozofická fakulta či Ústav telesnej výchovy a športu. Program doplnilo univerzitné poradenské centrum, ktorého odborníci poskytli návštevníkom 4 kroky k správnemu výberu vysokej školy. Tohtoročný DOD prebiehal v hybridnom formáte, tie najzaujímavejšie momenty programu boli zachytené na sociálnych sieťach UPJŠ. 

„Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ) má aktuálne 7 539 študentov a 1 804 zamestnancov. Ponúka vzdelávanie na všetkých troch stupňoch v 257 študijných programoch na piatich fakultách (Lekárska, Prírodovedecká, Právnická fakulta, Fakulta verejnej správy, Filozofická fakulta) a v jednom ústave (Ústav telesnej výchovy a športu). V aktuálnom akademickom roku začalo štúdium 2 522 študentov prvého ročníka na všetkých troch stupňoch štúdia. Univerzita poskytuje vzdelanie 570 externistom, o jej kvalitách svedčí aj vysoký záujem zahraničných študentov, v tomto roku ich na UPJŠ študuje 1 902 zo 69 krajín sveta. Prajné výsledky dlhodobo dosahujeme aj v programe Erasmus+, v tomto akademickom roku sme prijali 104 študentov na štúdium alebo stáž, 256 študentom bolo umožnené vycestovať do zahraničia v rámci 268 partnerských inštitúcií. Na základe výsledkov prieskumov spokojnosti realizovaných na našej univerzite sa nám podarilo identifikovať potrebu študentov a zamestnancov, resp. možnosť obrátiť sa na mediátora ako zástupcu študentov a zamestnancov v riešení podnetov, ktorá im na univerzite chýbala. Vedenie univerzity vypočulo hlasy z prieskumov a na základe uvedeného vykonalo potrebné kroky. Práve ustanovenie kancelárie ombudsmana a inštitútu dôverných osôb je jedna z najväčších noviniek v tomto akademickom roku a zároveň ide o veľký krok k udržiavaniu korektných pracovných vzťahov, etického a príjemného akademického prostredia pre všetkých študentov a zamestnancov univerzity. Školené dôverné osoby budú môcť zastúpiť sprostredkovateľov v riešení náročných tém. Naďalej chceme rozvíjať aktivity Univerzitného poradenského centra UPJŠ (UNIPOC) a prehĺbiť aktivity v prospech študentov v mimoškolských oblastiach ako kultúra, umenie, šport či zdravie,“ informuje Laura Hoľanová.

Pre tých, ktorí ešte nie sú rozhodnutí, čo by chceli študovať, boli v budove Sokrates v priestoroch jedálne na prízemí pripravené všetky informácie o študijných programoch na jednom mieste, ako aj informácie o možnostiach štúdia v zahraničí v rámci programu Erasmus+ v ôsmich informačných stánkoch. Prednášky, diskusie a workshopy prebiehali vo všetkých budovách fakultného kampusu: Aristoteles, Minerva, Gutenberg, Sokrates a Platón. Svoje aktivity prezentovali aj študentské spolky a univerzitné médiá: Slovenský spolok študentov zubného lekárstva (SSŠZL), Spolok medikov mesta Košice (SMMK), Slovenská asociácia študentov a absolventov psychológie (SAŠAP), Študentský rozhlas Košice (ŠtuRKo), Časopis Univerzál a univerzitná televízia UniTV UPJŠ. Alica Matisová, redaktorka UniTV, zhodnotila účasť študentských spolkov: „Dnešný Deň otvorených dverí hodnotíme z pohľadu študentských médií a spolkov veľmi pozitívne. Potešili nás najmä vysoký záujem a množstvo kladných odoziev, ktoré sme od potenciálnych budúcich študentov dostali. Sme veľmi radi, že sa stredoškolskí študenti zaujímajú okrem iného aj o naše aktivity, pretože ako je všeobecne známe, práve tieto spolky a študentské médiá upevňujú akademickú komunitu na UPJŠ. Zároveň veríme, že sa s viacerými uchádzačmi uvidíme v septe.

Program pokračoval v Botanickej záhrade UPJŠ na Mánesovej 23 v Košiciach od 9. do 17. hodiny. „Vstup do exteriéru záhrady a skleníkov bol pre všetkých návštevníkov záhrady počas dnešného dňa zdarma. Program doplnili predaj rastlín, účasť členov Klubu kaktusárov a Citrus klubu, odborné poradenstvo a fytopatologická poradňa,“ informovala Andrea Fridmanová, zástupkyňa riaditeľa pre vonkajšie vzťahy Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach.

„Univerzitný deň otvorených dverí máme za sebou, záujemcov o štúdium ešte čakajú fakultné dni otvorených dverí, ktoré sa uskutočnia: 1. 2. 2024 Prírodovedecká fakulta, 8. 2. 2024 Lekárska fakulta, 9. 2. 2024 Filozofická fakulta, 9. 2. 2024 Ústav telesnej výchovy a športu, 14. 2. 2024 Fakulta verejnej správy a na záver 20. 2. 2024 Právnický fakulta,“ pozýva hovorkyňa.

Foto: UPJŠ v Košiciach