Hamran po roku a pol končí vo funkcii. Minister vnútra Šutaj Eštok ho odvolal

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok odvolal policajného prezidenta Štefana Hamrana, napísal vo štvrtok denník Sme, ktorému informáciu potvrdil sám Hamran. Stalo sa tak prakticky niekoľko hodín po vymenovaní vlády.

Štefan Hamran Štefan Hamran. Foto: Jakub Kotian/TASR

Odvolanie šéfa polície nie je prekvapením. Práve naopak, v prípade nástupu koalície na čele so Smerom bolo vnímané iba ako otázka času.

Strana Roberta Fica Hamrana dlhodobo kritizovala v súvislosti s viacerými medializovanými kauzami, ktoré Fico vnímal ako účelovo vedené a postavené na slabej dôkaznej situácii. Po akcii Rozuzlenie napríklad Fico hovoril o „policajnom prevrate“.

„Môže byť na čele policajného zboru Štefan Hamran, ktorý neprešiel výberovým konaním a bol kvôli nemu menený zákon?,“ pýtal sa Fico v jednej z povolebných relácií.

Proti zotrvaniu Hamrana na čele polície sa po voľbách postavil aj predseda Hlasu Peter Pellegrini, z ktorého strany Šutaj Eštok pochádza. Pellegrini po voľbách povedal, že Hamran si „môže zbaliť veci“, pretože nový minister vnútra ho určite vymení.

Už mal podanú žiadosť do civilu

Hamran 2. októbra uviedol, že na odvolanie z postu čakať nebude a odíde do civilu sám. „Tam, kde Fico začína, ja končím,“ povedal Hamran pre Denník N.

O pár dní neskôr 10. októbra počas verejnej diskusie talkshow Večer Mareka Vagoviča vyhlásil, že jeho žiadosť o odchod do civilu je už napísaná.

„Tak ako som povedal, tam kde začína Robert Fico, ja končím. Som pre nich nočná mora, a to isté platí aj pre mňa. Takže s takými ľuďmi si neviem predstaviť spoluprácu, lebo by to nedávalo absolútne žiadny zmysel,“ skonštatoval tiež.

Meno nástupcu zatiaľ nie je jasné

To, kto Hamrana nahradí, zatiaľ nie je jasné. Rezort vnútra avizuje nomináciu na post policajného prezidenta v najbližšom možnom termíne. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré poskytol tlačový odbor tohto rezortu.

„Pri výbere nového policajného prezidenta bude kľúčová profesionalita, apolitickosť a dôrazné dodržiavanie zákonov. To je zároveň očakávané od každého štátneho zamestnanca či príslušníka zložiek ministerstva vnútra,“ uviedol odbor.

Prioritami nového ministra bude podľa stanoviska zvyšovanie bezpečnosti občanov SR a s tým súvisiace riešenie podstavu v Policajnom zbore. Za rovnako dôležitú považuje aktuálnu situáciu s tranzitnou migráciou a zlepšenie ochrany hraníc.

„Dôležitým cieľom bude skvalitňovanie služieb občanom a zlepšovanie poskytovania pomoci pri krízových situáciách budovaním potrebných kapacít a zvyšovaním odolnosti pri mimoriadnych udalostiach, ako napríklad pri nedávnom zemetrasení na východe krajiny,“ dodal rezort v stanovisku.

Hamran pôsobil v úrade od 1. apríla roku 2022. Jeho predchodcom bol Peter Kovařík, ktorého minulý mesiac prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava obžaloval pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti.

(tasr/tod)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac