Exšéf nemeckých tajných: Ľavicový extrémizmus sa opomína a niekde je aj vo vláde

Hans-Georga Maassen Hans-Georg Maassen. Foto: TASR/AP

V Nemecku žije niekoľko tisíc potenciálnych teroristov, ktorých by sme mali okamžite poslať do krajiny pôvodu, tvrdí bývalý šéf nemeckej civilnej kontrarozviedky Hans-Georg Maassen. Varuje zároveň pred tolerovaným ľavicovým extrémizmom.

Maassen v relácii K věci na kanáli CNN Prima NEWS uviedol, že v Nemecku je stále prítomná bezpečnostná hrozba teroristického útoku, ktorý sa môže odohrať prakticky kedykoľvek.

„Domnievam sa, že v Európe môže kedykoľvek dôjsť k teroristickému útoku, pretože sem v posledných rokoch prišli státisíce, ak nie miliónoy moslimov. Tí môžu byť kedykoľvek aktivovaní k vykonaniu útoku či už im to zadá Islamský štát, alebo sa radikalizujú tu, napríklad čítaním zlej literatúry,“ myslí si.

Polícia pritom nevie zabrániť tomu, aby sa z nejakého radikalizovaného islamistu stal terorista. Možných príčin je príliš veľa na to, aby sa dali kontrolovať.

Vo väčšine prípadov nejde o rodiny s deťmi

Podľa Maassena vo veľa prípadoch migrácie hovoríme o mladých mužoch bez rodín, ktorí predstavujú bezpečnostné riziko. Sú totiž náchylnejší na radikalizáciu alebo už zradikalizovaní prídu.

Ich cieľovou destináciou je vraj západná Európa, konkrétne Nemecko a Francúzsko. Cieľové štáty majú problémy s identifikáciou migrantov, pretože tí vo veľkej miere prichádzajú bez dokladov.

„Do Nemecka prídu státisíce ľudí, ktorí čiastočne alebo vôbec nemajú dokumenty, a preto ich nemáme podľa čoho identifikovať. Môžu si kľudne vymyslieť meno a my to nemáme ako skontrolovať,“ upozornil.

V Nemecku sa podľa jeho slov aktuálne nachádza 2000 potenciálnych teroristov, pričom tristo z nich je pod policajným dohľadom. Aj takáto práca má však svoje limity.

„Sledovať takúto osobu je personálne neuveriteľne náročné. Nie je to dlhodobo udržateľné. Dochádza k medzerám, kedy sa musí určiť, kto je prioritou,“ priznal.

Prioritizovať sa musia aj regióny na policajnú ochranu

Maassen tiež priznal, že polícia musí citlivo vyhodnocovať, ktoré oblasti sú náchylnejšie na teroristický útok a vyžiadali by si vysoký počet obetí. Tie body infraštruktúry musí prioritne chrániť.

„Sú možné aj malé útoky, ktoré nemôžeme mať vždy pod kontrolou. Ak atentátnik vezme vo vlaku nôž a zaútočí na spolucestujúcich, v žiadnom prípade to nemôžeme odkontrolovať. Nie je možné, aby sme podonému útoku zabránili.“

Jednou z takýchto oblastí sú aj vonkajšie hranice, cez ktoré nekontrolovateľne prúdi množstvo migrantov. Takáto možnosť by podľa Maassena vôbec nemala existovať, pretože je protiprávna.

Občan každého štátu, ktorý nepatrí do Európskej únie (EÚ), musí pred svojím príchodom na naše územie požiadať o víza, ktoré mu udelia v jeho domovskom štáte, nie na území EÚ. Azylanti majú výnimku, len ak sú oprávnenými žiadateľmi o azyl.

Takýto postup sa nedá dodržať pri migrantoch, ktorí prichádzajú na územie nelegálne a bez dokladov. „Mali by sme sem pustiť len tých, ktorí majú nárok na azyl a všetkých ostatných odmietnuť. Bol by to veľký signál pre všetkých pašerákov, že sa neoplatí ľudí k nám prevážať,“ navrhol.

Problémom je aj ľavicový extrémizmus

Podľa Maassena je potrebné zachovať voľný pohyb osôb v rámci schengenského priestoru. Na zlepšenie bezpečnostnej situácie EÚ by stačilo postupne vyhostiť všetkých ľudí, ktorí nemajú právo na azyl, a chrániť vonkajšie hranice tak, ako to je spísané v samotnej Schengenskej zmluve.

Bývalý šéf kontrarozviedky pripustil, že dôsledkom teroristických útokov je vzrastajúci pravicový extrémizmus. Čo sa však podľa neho opomína, je aj ten ľavicový.

„V mnohých štátoch je ľavicový extrémizmus tolerovaný a niekedy dokonca aj zastúpený vo vláde. To podľa mňa mení tvár Európy spôsobom, ku ktorému by nemalo dochádzať, aby ľudia nedemonštrovali v uliciach ako v rokoch 1989 a 1990.“


Ďalšie články