Šutaj Eštok našiel náhradu za Hamrana, zrušil aj policajných viceprezidentov a čurillovcov zbavil výkonu služby

Od novembra sa rušia funkcie viceprezidentov Policajného zboru. Rozhodol o tom minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas). Obaja viceprezidenti budú preložení na iné posty. Zároveň vznikne nová funkcia policajného viceprezidenta pre oblasť migrácie, operatívu a riadenie služieb.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Foto: Facebook

Nový minister vnútra je vo funkcii ešte len dva dni, ale už stihol spraviť dva rázne kroky. Po odvolaní policajného prezidenta Štefana Hamrana zrušil aj funkcie jeho viceprezidentov Branka Kišša a Damiána Imreho. Obaja dostanú novú funkciu.

Funkcia policajného viceprezidenta zanikne a nahradí ju viceprezident pre oblasť migrácie, operatívu a riadenie služieb.

Čurillovcov postavil mimo služby

Šéf rezortu rozhodol aj o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov Národnej kriminálnej agentúry – Jána Čurillu a jeho kolegov. Tí sú obvinení z manipulovania vyšetrovaní veľkých káuz. Vyšetrovali napríklad kauzu Očistec, ktorá sa týkala policajného exprezidenta Tibora Gašpara a ďalších vysokých policajných exfunkcionárov, ktorých mal v podstate riadiť nitriansky oligarcha Norbert Bödör. 

Šutaj Eštok sa odvolal na zákon o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu štátnej služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu.

Právny zástupca čurillovcov Peter Kubina považuje personálny rozkaz o dočasnom pozbavení štátnej služby za neplatný. Dotknutí muži zákona totiž dostali prednedávnom status chránených oznamovateľov. To znamená, že ich nemožno prepustiť z polície bez súhlasu Úradu na ochranu oznamovateľov. Šutaj Eštok však Úrad o povolenie nepožiadal.

Kubina preto vydanie rozkazu označil za zneužitie právomoci verejného činiteľa. „Ide o jasné odvetné opatrenie, ktoré nijako nesúvisí s vývojom ich trestného stíhania,“ skonštatoval. Povedal, že čurillovci budú reagovať zákonnými prostriedkami.

Predsedníčka Úradu na ochranu oznamovateľov Zuzana Dlugošová varuje, že ministerstvo môže čeliť finančným sankciám. „Treba podčiarknuť, že prípadný úkon voči chránenému oznamovateľovi bez súhlasu nášho úradu je podľa zákona neplatný. V prípade, ak zamestnávateľ urobí takýto úkon bez nášho súhlasu, možno mu uložiť peňažnú pokutu,“ dodáva.

Hamrana nahradí Polakovič

Rezort tiež pripomenul, že Policajný zbor od piatka vedie dočasne poverený policajný prezident Rastislav Polakovič. Doterajšieho šéfa polície Štefana Hamrana vo štvrtok odvolali z funkcie, lebo vládne strany ho dlhodobo kritizovali v súvislosti s viacerými medializovanými kauzami, ktoré najmä šéf Smeru Robert Fico vnímal ako účelovo vedené a postavené na slabej dôkaznej situácii.

Polakovič, ktorý nahradí Hamrana, má za sebou 23-ročné pôsobenie v Policajnom zbore. Ako priblížil rezort, v roku 2000 získal špecializované policajné vzdelanie na Akadémii Policajného zboru v Bratislave. Pôsobil na viacerých útvaroch, napríklad od roku 2010 zastával funkciu riaditeľa okresného riaditeľstva Poprad. V roku 2011 bol zástupcom riaditeľa okresného riaditeľstva Stará Ľubovňa, od roku 2018 pôsobil ako riaditeľ Okresného dopravného inšpektorátu v Poprade a od roku 2021 pôsobil vo funkcii zástupcu riaditeľa okresného riaditeľstva v Starej Ľubovni.