Huliakova politická funkcia ostáva neistá. Podľa Šipoša Smer obchoduje s KDH, lebo chce zmeniť volebný systém

Poslanec Rudolf Huliak (SNS) odmietol, že by bol najpravdepodobnejším kandidátom na štátneho tajomníka na ministerstve pôdohospodárstva. Rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej nevymenovať ho za ministra životného prostredia neplánuje napadnúť na Ústavnom súde SR.

127. rokovanie vlády SR Michal Šipoš. Foto: Martin Baumann/TASR

Uviedol to v nedeľnej relácii TV Markíza Na telo, kde diskutoval s opozičnými poslancami Luciou Plavákovou (Progresívne Slovensko) a Michalom Šipošom (Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia).

Zároveň poslanec SNS Roman Michelko v nedeľnej relácii O 5 minút 12 nevylúčil, že Huliak v budúcnosti zasadne na post ministra životného prostredia. Vymeniť by sa podľa jeho slov mohol s Tomášom Tarabom (SNS/Život), ktorý by sa mohol stať podpredsedom parlamentu.

Takýto scenár by bol možný, ak by predsedu SNS a súčasného podpredsedu parlamentu Andreja Danka zvolili v budúcoročných voľbách za europoslanca, čím by sa pre Tarabu uvoľnil post v Národnej rade.

PS aj Slovensko si vedia predstaviť spoluprácu

Šipoš a Plaváková sa zhodli, že prezidentka sa mohla pokúsiť odmietnuť menovať do funkcie ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer). „Mohla to určite vyskúšať a ústavný súd by to nejakým spôsobom vyhodnotil,“ skonštatovala Plaváková.

Šipoš prezidentku kritizoval za to, že najväčšmi protestovala proti nominácii Huliaka, čím sa prekrylo, že Smer nominoval na post šéfa obrany Kaliňáka. Poslanec si myslí, že Huliak bol na svoju pozíciu oveľa vhodnejší než Kaliňák na tú svoju, lebo v minulosti aspoň nebol obvinený a nemá za sebou excesy ako Kaliňák, ktorý počas predvolebnej kampane napadol Igora Matoviča (Slovensko) v aute a vzal mu telefón. S tým súhlasil aj Huliak.

Šipoš aj Plaváková si vedia predstaviť spoluprácu ich strán v rámci opozície, napríklad pri odvolávaní ministrov.

Volebný systém vymenia za zákaz adopcií homosexuálmi

Šipoš obvinil predstaviteľov koalície zo snahy zmeniť volebný systém a potrebné hlasy získať aj od KDH výmenou za ústavný zákaz adopcií homosexuálnymi pármi.

Šipoš následne obhajoval to, že hnutie OĽaNO (v súčasnosti hnutie Slovensko) malo v programe zmenu volebného systému, no neskôr ústavne zaistilo zachovanie jedného volebného obvodu tým, že keď si nechali urobiť analýzy, z nich im vyšlo, že aj súčasný systém umožňuje volenie regionálnych osobností.

Huliak (SNS) poznamenal, že predošlá vláda mala ústavnú väčšinu, a preto nerozumie, prečo to nevyužili a „nezapiekli“ sa tam, ak mali takú možnosť a teraz z tohto zámeru vinia iných. Huliak tvrdí, že súčasťou takýchto debát nebol. Doplnil, že oni majú v programe zmeny volebného systému, a to zrušenie jedného volebného obvodu, a tiež imperatívny mandát.

Plaváková sa ohradila proti zámeru obmedziť adopcie a zdôraznila, že ide o ľudskoprávne témy, nie kultúrnoetické otázky. Doplnila, že ju mrzí, že sú vo vzduchu takéto témy, ktoré nikomu nepomôžu, no mnohým ľudom môžu ublížiť. Argumentovala tým, že v ústave je ustanovené manželstvo ako zväzok muža a ženy, čo podľa nej v praxi žiadnym manželom ani rodinám nepomohlo, lebo počet sobášov nestúpol a počet rozvodov neklesol. K adopciám podotkla, že si nevie predstaviť, ako by sa v adopčnom procese posudzovala sexuálna orientácia.

SNS je podľa Huliaka konzervatívna strana a pravdepodobne by takýto návrh podporili. V prípade ústavného zákazu adopcií detí homosexuálmi by Michal Šipoš počkal na konkrétny návrh a potom sa rozhodol, či ho podporí.

Šipoš k téme uviedol, že hnutie Slovensko si počká na konkrétny návrh, lebo pri obdobných témach majú v klube voľné ruky. Nevylúčil, že by v tomto prípade zahlasoval aj za zákon z dielne Smeru.

(est, tasr, sita)


Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok