PERÍN – Na rybníkoch pri obci Perín–Chym v okrese Košice-okolie sa začal v pondelok výlov kaprov a potrvá niekoľko týždňov.
Jesenný výlov kaprov znamená, že Vianoce sú už čoskoro tu. I tento rok sme zavítali k Perínskym rybníkom, kde už roky chovajú najmä kapry, ale aj amury, tolstolobiky a tiež šťuky a sumce, aby sme opäť zažili neopakovateľnú atmosféru výlovu. Počasie nám prialo, slnko svietilo, ale aj keby pršalo, výlov by to neprekazilo.
S ťahaním siete začali už skoro ráno. Je to fyzický náročná práca a dôležitá je súhra medzi robotníkmi, aby sieť plynule dotiahli k brehu a cestou im ryby nepovyskakovali. Prácu má už tradične „pod palcom“ uznávaný odborník a porybný Matej Grentzer. „Ryby majú do štyroch kíl. Na jar mali 80 deka až kilo, takže je to pekný prírastok. Zatiaľ to vyzerá veľmi sľubne, ale presnejšie uvidíme po dvoch až troch týždňoch, po skončení,“ povedal Grentzer.
V Períne sú tri rybníky a v pondelok 30. októbra začali v prezimovacej komore. „Z tejto päťhektárovej komory vylovíme asi desať ton kaprov. Tieto však idú rybárskemu zväzu na zarybnenie revírov,“ dodáva Grentzer. Tajomník Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Košice Štefan Kopčo dodáva: „Úlohou rybárskeho zväzu je aj tvoriť rybu, starať sa o prírodu. Prirodzený výter rýb v našich podmienkach je už slabý, čiže týmto spôsobom zarybňujeme naše kaprové revíry v okolí Košíc.“
V nasledujúcich dňoch začnú vylovovať veľké rybníky v Períne a tieto ryby už budú určené na vianočný trh. „Odhadujem, že vytiahneme asi 70 ton rýb,“ hovorí porybný. Koľko bude stáť vianočný kapor, záleží od trhu, a tak si na konkrétnu sumu ešte musíme počkať. „Ale po niekoľkých rokoch budeme opäť predávať naše ryby priamo tu na rybníkoch,“ dodáva Grentzer.
Kapry určené na vianočný predaj ešte uložia do sádok, kde sa vyčistia a pred sviatkami si ich už budeme môcť kúpiť. A aká ryba podľa porybného Grentzera na štedrovečernom stole nesmie chýbať? „Jednoznačne je to kapor. Nielen, že je to klasika, ale je to aj veľmi chutná a zdravá ryba,“ dodáva.