Ako chutí omšové víno? I to zistíte na novembrovej potulke

Urbanova veza - zvon1 Košičanov a milovníkov histórie čaká ďalšia zaujímavá potulka s mestom. Foto: Foto: Eva Mikulová

KOŠICE – Nielen Praha, ale i Košice sa môžu pýšiť prívlastkom „stovežaté“. Práve novembrová potulka sa bude venovať zaujímavým vežiam v našom meste a legendám s nimi spojeným.

Veže sú úžasne kolegiálne. Stačí vystúpiť na jednu z nich a tá vám hneď predstaví svoje kamarátky. A nie hocijaké. Všetky vytŕčajú z priemeru, či vlastne z horizontu. A ukazujú tým správnym smerom. Spoznajte košické veže na potulke, ktorá sa bude konať 2. až 5. novembra (štvrtok až nedeľa).

A čo vás na potulke čaká? Navštívite Urbanovu vežu, zistíte, prečo si dominikáni a františkáni postavili kostoly bez veží a prečo ich nakoniec majú, ale aj to, ktorá veža je v meste najvyššia. A aké zvony sa v nich ukrývajú, kde je hodinový stroj a kde rapkáč. Samozrejme, spoznáte aj tajomstvá najznámejších košických veží, a to severnej a južnej na Dóme sv. Alžbety.

Mohlo by vás zaujímať

Potulkári budú síce obdivovať veže zdola, ale na konci budú môcť vystúpiť na Urbanovu vežu, ako aj na severnú i južnú vežu Dómu sv. Alžbety (alebo aj na všetky za zľavnený poplatok). V Urbanovej veži budete môcť tiež degustovať omšové víno.

Milan Kolcun sprevádza vo štvrtok až nedeľu o 12.45, 13.45, 14.45 a 15.45;
Baška Kacerová v nedeľu o 15.00; Zoltán Balassa v sobotu o 14.15 po slovensky a o 16.00 po maďarsky, v nedeľu o 14.30 po maďarsky a o 16.00 po slovensky. Miesto stretávky je na Hlavnej 91 pred Seminárnym kostolom.


Ďalšie články
Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Novovznikajúca frakcia Európskeho parlamentu Patrioti pre Európu, ktorej vznik pôvodne ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán a český expremiér Andrej Babiš, by už mala mať dostatočný počet členov, aby mohla oficiálne vzniknúť. Najnovším prírastkom majú byť národno-konzervatívne zoskupenia z viacerých západoeurópskych krajín. Kostru novej politickej aliancie tvoria od minulej...