Bojovníci proti hoaxom vo vládnych rezortoch končia, naznačil šéf Úradu vlády

Úradníci, ktorí sa za minulej vlády správali aktivisticky, majú čoskoro skončiť vo svojich funkciách. Oznámil to dnes nový vedúci Úradu vlády Juraj Gedra (Smer). Šéf úradu vlády (ÚV) nazval týchto úradníkov bojovníkmi proti hoaxom a konšpiráciám. Dodal, že sú medzi nimi aj tí, ktorí mali v Bruseli označiť Roberta Fica a Petra Pellegriniho za hybridnú hrozbu.

Juraj Gedra. Zdroj: reprofoto Facebook

Podľa šéfa ÚV nejde o niekoľko jednotlivcov, ale „politické bunky“ organizované napríklad na ministerstve zahraničných vecí, v Policajnom zbore, na rezorte obrany či na ministerstve vnútra. Ich cieľom podľa Gedru bolo zabezpečiť na Slovensku na viaceré témy „jeden, povinne správny názor“. Konkrétne v oblastiach ako vojna na Ukrajine, Európska únia, migračná kríza, či alternatívne médiá.

„Za Úrad vlády môžem povedať, že bude učinená náprava. A kolegom na ministerstvách som dal echo, nech si čím skôr urobia poriadok,“ uzavrel Gedra svoje vyjadrenie.

Hybridné hrozby

V máji 2023 strana Smer upozornila na skutočnosť, že skupina 21 ľudí zo Slovenska navštívila Brusel a centrálu NATO, kde mala žiadať o intervenciu proti opozičným stranám. Veľkú časť skupiny tvorili podľa dokumentov, ktoré verejnosti predstavil Robert Fico, predstavitelia štátnych orgánov.

Delegácia štátnych úradníkov a predstaviteľov mimovládnych organizácií do Bruselu pozostávala z predstaviteľov úradu vlády, ministerstiev vnútra, zahraničných veci, obrany, školstva, kultúry, predstaviteľov SIS, Národného bezpečnostného úradu, polície, vzdelávacích inštitútov, zástupcov projektu Konšpirátori, tlačovej agentúry AFP, Memo 98, firmy Gerulata a neziskovky Globsec.

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) potvrdil účasť svojho zástupcu na aprílovom stretnutí. Úrad dodal, že stretnutie malo byť zamerané na európsky aspekt boja proti dezinformáciám a hybridným hrozbám.

„Išlo o štandardnú pracovnú cestu v oblasti hybridných hrozieb, na ktorej sa na pozvanie Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku zúčastnili štátne inštitúcie aj mimovládne organizácie. Ministerstvo vnútra sa zároveň rázne ohradzuje voči konšpiráciám, ktorých cieľom je zneistiť voliča na Slovensku,“ uviedla vtedy hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Súčasťou delegácie bola aj predstaviteľka Centra boja proti hybridným hrozbám, ktoré je súčasťou ministerstva vnútra.

Hoaxy a podvody – Polícia SR

Na stretnutí v Bruseli sa zúčastnil aj príslušník slovenského policajného zboru David Púchovský, správca kontroverznej facebookovej stránky Polícia SR. Podľa zverejnených dokumentov žiadal NATO, aby na Slovensko poslalo protihybridné podporné tímy.

Púchovský podľa vlastných slov riadi aj facebookovú stránku Hoaxy a podvody – Polícia SR. Štandard v minulosti upozornil na niekoľko dezinformácií, ktoré profil vyprodukoval. Bolo medzi nimi aj šírenie vymyslených citátov sovietskeho diktátora Josifa Stalina alebo manipulácie o nosení rúšok počas koronavírusovej pandémie.

Takisto sme upozornili na skutočnosť, že stránka balansuje na hrane zákona, keď v jednej zo svojich pravidelných rubrík zverejňovala súkromné facebookové správy od nahnevaných občanov spolu s ich fotografiou a linkom na osobný profil. S touto spornou praktikou prestala až po našom článku.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac