Najúspešnejšia sieť drogérií na Slovensku prichádza s veľkou novinkou

BRATISLAVA – Dm-drogerie markt je stabilnou značkou na slovenskom trhu. Už dávno to nie je len drogéria, ale spoločnosť má ambíciu angažovať sa v rôznych činnostiach zameraných na zelené projekty, udržateľnosť a zdravie. Svojim aktivitám v oblasti zdravia sa chystá dať nový rozmer. Pod značkou dm má totiž vyrásť lekáreň. Kde to bude?

dm titulná fotka Dm-drogerie markt expanduje na slovenskom trhu. Foto: mojadm.sk

Dm-drogerie markt má za sebou úspešný rok

Obchodný rok 2022/2023 sa pre spoločnosť dm-drogerie markt niesol v úspešnom duchu. Jej ročný obrat na Slovensku dosiahol takmer 428 miliónov eur, čo predstavuje v porovnaní s predchádazjúcim rokom nárast o 22,53 percenta. Spoločnosti nesporne pomohla aj jej cenová politika. Hoci priemerná inflácia spotrebiteľských cien dosiahla 12,87 percenta, tak do cien produktov dm sa to premietlo len na úrovni 8, 34 percenta. Inými slovami, dm drží svoje ceny na úrovni, aby boli ľuďom čo najdostupnejšie. Dobrý hospodársky výsledok umožňuje spoločnosti na trhu ďalej expandovať.

Lekáreň aj nové filiálky po Slovensku

Ako Bratislavskému Štandardu povedala manažérka marketingu spoločnosti Nicol Noseková, téma lekárne je predmetom diskusií a koncentrovaných snáh už niekoľko rokov. Koncept drogérie s lekárňou nie je vo svete žiadnou novinkou. Funguje napríklad v USA alebo v Británii, európske krajiny nevynímajúc. S týmto konceptom má už skúsenosť aj dm, a to konkrétne v Chorvátsku, kde sa model ujal. „Súčasťou našej stratégie je ponúkať produkty aj z oblasti zdravia. V sortimente nájdu zákazníci okrem zdravej výživy aj doplnky výživy, preto rozšírenie produktového portfólia o voľnopredajné lieky je v súlade s touto stratégiou. Súčasne môžeme konštatovať, vzhľadom na rast záujmu o zdravší životný štýl obyvateľstva, že toto rozhodnutie je správne. Dôkazom toho je rast tejto kategórie hlavne v covidovom a postcovidovom období,“ zdôvodňuje zámer spoločnosti Noseková.

Nová lekáreň má vyrásť v bratislavkom Auparku v priebehu budúceho roka. „Aktuálne časový horizont nevieme špecifikovať, všetko záleží od legislatívnych a technických podmienok a našich možností ich splniť,“ uviedla Noseková. Či budú nasledovať aj ďalšie prevádzky s lekárňami, sa ukáže práve na úspešnosti tej bratislavskej. V budúcom roku pribudne na Slovensku ešte ďalších päť predajní.

Zelené projekty majú v dm zelenú

Svojou angažovanosťou v ceste k udržateľnosti a k zeleným riešeniam je spoločnosť známa. Takými sú aj jej najnovšie aktivity v oblasti fotovoltiky a dekarbonizácie svojich predajní. Aktuálne prebiehajú rokovania s filiálkami spoločnosti o montáži fotovoltických panelov. „V súčasnosti sa schyľuje k finalizácii inštalácie na predajni dm v Bernolákove. V aktuálnom obchodnom roku dm plánuje inštaláciu panelov na ďalších sedem predajní a centrálny sklad. Dm aj naďalej využíva na viac než polovici svojich filiálok služby poskytovateľa elektrickej energie VSE, a. s., ktorý garantuje zelenú energiu a zásobuje elektrickou energiou z obnoviteľných zdrojov,“ vysvetlila Noseková.

Na ceste k dekarbonizácii a k udržateľnosti dm-drogerie markt postupne upúšťa od závislosti na fosílnych palivách. Do roku 2030 chce odpojiť celú sieť od dodávok zemného plynu a v oblasti vykurovania a chladenia nastúpiť na ekologickú cestu najmodernejších technológií. „V minulom obchodnom roku dm na Slovensku odpojila od fosílnych palív celkovo 14 filiálok. Tie boli prestavané tak, aby pri vykurovaní obchodných aj vedľajších priestorov využívali elektrickú energiu namiesto zemného plynu,“ ozrejmila nám Noseková doterajšiu bilanciu ambicióznej stratégie.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac