Zelené Vianoce v Košiciach. Správa mestskej zelene spúšťa prenájom živých stromčekov

KOŠICE – Dobrou správou pre Košičanov, ktorým je smutno pri pohľade na každoročne vyradené vianočné stromčeky, je, že si tento rok môžu živý stromček prenajať a podporiť tak životné prostredie. Takto isto ubudne množstvo stromčekov, ktoré každý rok v januári smerujú na skládku.

Košičania si môžu prenajať živý stromček od Správy mestskej zelene a podporiť tak životné prostredie. Foto: FB Správa mestskej zelene v Košiciach

Vedeli ste, že tradícia zdobenia vianočných stromčekov siaha stovky rokov dozadu, symbolizujúc život, obnovu a nádej? Pôvodne zdobené ovocím, sviečkami a sladkosťami sú dnes stromčeky centrom vianočnej atmosféry v mnohých kultúrach.

Zelený projekt prenájmu živých vianočných stromčekov v nádobe predstavuje ekologické riešenie tohto problému, ktorý ponúka Správa mestskej zelene v Košiciach. Od 14. novembra 2023 si budete môcť na webe vianocnestromceky.smsz.sk vybrať zo stovky smrekov pichľavých, ktoré čakajú, aby oživili vaše sviatočné dni.

„Požičaný stromček“ v nádobe je krok vpred v ochrane životného prostredia. Po sviatkoch sa stromček vráti do škôlky, kde pokračuje v raste, čím sa zníži potreba každoročného výrubu nových stromov. Stromčeky sú lokálneho pôvodu, čo minimalizuje uhlíkovú stopu a znižuje ekologické dopady.
Prenájom stromčeka odstraňuje dilemu, kam s ním po sviatkoch a eliminuje vytváranie zbytočného odpadu. Výška stromčeka 120 až 150 centimetrov je ideálna pre domáce prostredie. Dovoz aj odvoz sú zahrnuté v cene 54 € s DPH.

Tieto stromčeky sú ideálne pre domáce prostredie. Foto FB: Správa mestskej zelene v Košiciach

Podobné iniciatívy sa objavujú v rôznych svetových mestách, ako sú Viedeň, Praha, Londýn a Berlín. Tento trend reflektuje rastúce globálne povedomie o dôležitosti ekologickejšieho prístupu k tradičným sviatkom.

Vianoce sú časom radosti, rodiny a tradícií. Prenájom vianočného stromčeka je spôsob, ako si užiť túto krásnu tradíciu s ohľadom na našu planétu.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok