Tínedžer cestuje pionierom okolo sveta. V hre je svetový rekord

MICHALOVCE – Ján Drinka má iba 19 rokov. Na motorke starej značky Pionier vyrazil smerom na východ a po prechode Áziou sme ho zastihli v kanadskom Vancouveri. Ak cestu dokončí, stane sa najmladším človekom na Zemi, ktorý obišiel svet na motorke.

Cesta Pionierom okolo sveta má dĺžku 30 000 km. Foto: FB Ján Drinka

Naplánovaná trasa mladého Michalovčana vedie cez 17 krajín a federácií Európy, Ázie a Ameriky a dosahuje dĺžku 30 000 kilometrov. Legendárnu motorku Jawa 50/21 vyrobili v Považskej Bystrici. Ak by Ján a jeho pionier ďalekú cestu zvládli, Ján Drinka sa stane najmladším človekom histórie, ktorý obišiel svet na motorke. Michalovčanov pionier prekonával v lete Rusko, kde sú bajk posty s bezplatným nocľahom pre motorkárov.

„Leto som si tam pomerne slušne užil. Ľudia boli priateľskí, ak mi s niečím bolo treba pomôcť, stále mi ochotne pomohli, alebo ma k sebe prijali, ubytovali a k tomu, samozrejme, pohostili. Na západe je Rusko vyspelé, všade sú diaľnice a mestá čistejšie ako u nás v Európe. Moskva je vo všetkých ohľadoch veľmi pekne nastavená. Na Sibíri, resp. za pohorím Ural, je to trochu zložitejšie, pretože ľudia to v niektorých častiach nemajú úplne ľahké,“ opísal skúsenosti s cestou po Rusku.

Metropola Ruska Moskva Foto: FB Ján Drinka

Po zdolaní najväčšieho štátu sveta strávil mladý motorkár dva týždne vo Vladivostoku čakaním na loď do východnej Ázie. „Aktuálne sa nachádzam vo Vancouveri na západnom pobreží Kanady. Čakám na motorku, ktorá by mala doraziť 14. novembra, potom sa po Panamerickej diaľnici presuniem na juh, do Južnej Ameriky,“ prezradil ďalšie plány.

Ktoré momenty na ceste boli preňho zatiaľ najsilnejšie? „Z toho množstva je ťažké vybrať jeden najzaujímavejší. Rozhodne k nim patria stretnutia s motorkármi alebo bežnými ľuďmi. Dokonca v Južnej Kórei sa kňaz z Talianska, ktorý videl, že nemám kde bývať, rozhodol, že mi na deväť nocí zaplatí hotel, čo ma prekvapilo. Videl som toho už dosť; podarilo sa mi prejsť Transsibírsku magistrálu a tie mestá boli takisto celkom zaujímavé. Zážitkov, ktorých si z tejto cesty odnesiem na celý život, je určite viacero.“

Momentka zo sídliska na východ od Západu. Foto: FB Ján Drinka

„Čo sa týka porúch, tých veľa nebolo. Kvôli jeho zničeniu vplyvom vysokej teploty vo valci sa menil piest (problém sa vyriešil odstránením jednej koncovky výfuku). Došlo aj na polenie motora vo Vladivostoku, záhadne odišlo tesnenie a začal tiecť olej. Ostatné veci boli drobnosti (povolené alebo vypadnuté skrutky, vypálená poistka na baterke…). Spojku a reťaz nastavujem a mažem podľa potreby,“ uviedol J. Drinka v čase, keď mal na tachometri prejdených 12-tisíc kilometrov.

Jeho dobrodružná cesta a dlhšia absencia pri spoločnom stole prirodzene zasiahli celú rodinu. „Že naozaj odchádzam, došlo mojej mame až zopár dní pred štartom. Dovtedy to bolo iba v rovine nejakého plánovania a dohadov, že niekam pôjdem. Rozhodne sa bojí a veľkou skúškou pre ňu budú Vianoce, keď ona bude sedieť doma pri vianočnom stromčeku a ja – teraz ešte neviem kde – pravdepodobne tiež niekde osamotený,“ uzavrel Ján Drinka.

Foto z cesty okolo sveta: FB Ján Drinka


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok