Vyznamenali kadeta, ktorý zasiahol vo vlaku a pomohol zneškodniť útočníka

KOŠICE – Mladý muž, ktorý pomáhal zneškodniť útočníka s nožom v nedávnom prípade napadnutej študentky vo vlaku z Košíc do Žiliny, dostal vyznamenanie.

Kadet Dominik Jurko pri preberaní ocenenia. Foto: FB Akadémia OS

Podľa Ministerstva obrany SR mladý hrdina potvrdil, že vojenská profesia nie je iba prácou, ale najmä poslaním. Dominik Jurko je kadet štvrtého ročníka Akadémie Ozbrojených síl generála M. R. Štefánika. Svojou duchaprítomnosťou a odvahou pomohol zneškodniť a zadržať útočníka, ktorý v kupé rýchlika z Košíc do Žiliny napadol 22-ročnú študentku.

Za výnimočný skutok mu riaditeľ Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach Jozef Dutka ako ocenenie jeho rýchleho, hrdinského a profesionálneho konania, vďaka ktorému sa podarilo študentke zachrániť život, odovzdal pamätnú medailu – uviedlo ministerstvo obrany na sociálnej sieti. Vedenie akadémie jeho čin vyzdvihlo aj počas slávnostného nástupu kadetov pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu, keď si z rúk povereného rektora Jozefa Putteru prevzal ocenenie za šírenie dobrého mena akadémie. Stalo sa tak na nástupe pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu.

Dominik študuje bezpečnosť a obranu štátu so špecializáciou delostrelectvo. Foto: FB Akadémia OS generála M.R. Štefánika

Dominik Jurko študuje študijný program bezpečnosť a obrana štátu so špecializáciou delostrelectvo. K hrdinskému činu sa odhodlal druhého novembra tohto roku. Páchateľa hrozného činu prenasledoval, spacifikoval a udržal do príchodu policajnej hliadky. Slávnostného aktu jeho vyznamenania sa zúčastnili generálny riaditeľ sekcie ľudských zdrojov Martin Rímeš a vedenie akadémie, ktoré sa Dominikovi poďakovalo za prejavenú odvahu, rozhodnosť a šírenie dobrého mena akadémie.

Vedú ich k uprednostňovaniu záujmov vlasti

„Ako rektor Akadémie ozbrojených síl generála M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši očakávam od našich kadetov, že budú vzorom príkladného správania a budú dodržiavať etický kódex profesionálneho vojaka OS SR, ktorý upravuje zásady a pravidlá správania sa a konania profesionálnych vojakov,“ uviedol pre Štandard muž na čele Akadémie. „Poslaním našej školy je okrem poskytovania vysokoškolského vzdelania budúcim dôstojníkom i výchova budúcich profesionálov v duchu vlastenectva tak, aby uznávali hodnoty, akými sú zmysel pre povinnosť, čestnosť, občianska a spoločenská zodpovednosť, mravnosť a aby uprednostňovali záujmy vlasti pred osobnými záujmami.“

„Rád by som videl, že sa na pôde našej školy stanú nielen dobrými odborníkmi, ale i dobrými vojakmi, ktorí prispejú k pozitívnemu obrazu OS SR a našej alma mater,“ želá si rektor. „Naši chlapci a dievčatá – kadeti a kadetky, sú v rámci vzdelávania a výcviku na akadémii vedení k tomu, aby boli schopní rozhodovať sa a konať v krízových situáciách. Profesionálny vojak má vedieť pohotovo reagovať na vzniknutú situáciu a odhodlane prekonať i nástrahy a prekážky. Kadet Dominik Jurko sa zachoval v súlade s tým, čo od neho očakávame a sme naňho patrične hrdí.“

O rok sa z kadeta Dominika Jurka stane dôstojník a pravdepodobne aj veliteľ, informovala jeho alma mater na svojom facebookovom profile. Dominik sa zachoval profesionálne a konal statočne. V súlade s prísahou, ktorú zložil, skonštatovala akadémia.

Foto: FB Akadémia OS generála M. R. Štefánika


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok