Neďaleko Bratislavy otvorili najvyššie položenú šmykľavku Európy

BRATISLAVA – V neďalekej Viedni majú novú atrakciu. Na známej dominante Donauturm postavili najvyššie položenú šmykľavku v Európe. Prevádzka šmykľavky je zatiaľ naplánovaná minimálne na tri roky.

BrandensteinCom_Donauturm_088 Šmykľavka poskytuje okrem adrenalínu aj výhľad na metropolu Rakúska. Foto: Donauturm

Impozantnú stavbu navrhol nemecký umelec Carsten Höller, podľa ktorého stoja podobné šmykľavky na rôznych miestach v Európe, ako vo veži Vitra v nemeckom meste Weil am Rhein alebo Turbine Hall v Tate Modern v Londýne.

Polopriehľadná rúra meria 40 metrov a vedie pozdĺž vonkajšej steny vyhliadkovej veže. „Jazda v špirálovitej rúre so sklonom 29 stupňov trvá návštevníkom bažiacim po adrenalíne približne osem sekúnd. Začína vo výške 165 metrov a končí na terase vo výške 150 metrov. Lístok na jednu jazdu stojí 5 eur,“ informovala TASR.

Náklady na polykarbonátovú šmykľavku vyčíslili na 940-tisíc eur. Donauturm, ktorá ročne priláka státisíce návštevníkov, oslávi v apríli budúceho roku 60 rokov od otvorenia pri príležitosti medzinárodnej záhradnej výstavy WIG.

Turistami vyhľadávaná vyhliadková veža meria 252 metrov, vo výške 150 metrov je pozorovacia plošina, nad ňou je otáčajúca sa kaviareň a reštaurácia. Aj keď sa podobá na televízny vysielač, na veži sa nachádzajú iba antény mobilných operátorov a súkromných rádiostaníc.


V Košiciach, v čase, keď sa rušili mnohé športoviská, prekvapila milovníkov aktívneho oddychu radostná správa. Na sídlisku KVP v Košiciach sa Slovenský futbalový zväz rozhodol vybudovať špičkové ihrisko s umelým trávnikom. Domáci verili, že ho…
Prejsť na článok
Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok