Herec tvrdil, že ho napadli pre homofóbiu. Podľa údajných svedkov slovne útočil na čašníčku

V sobotu 18. novembra zverejnil denník čas.sk príbeh slovenského herca Ivana Kozáka, ktorého vraj predchádzajúcu noc neznámy útočník kopal do tváre. K incidentu podľa neho došlo pri pezinskom podniku Mejdan, kde sa herec po ceste domov zastavil na jedno pivo.

kozak Ivan Kozák. Zdroj: Facebook

Pre Nový Čas herec špekuloval o útočníkovom motíve. Kozák konkrétne spomenul, že si ho agresor mohol vytypovať pre predpoklad, že je homosexuál. „Kamarát si dal zo žartu náušnice a ja som bol iba v tielku, a len tak sme sa smiali a robili si šou a ten človek asi usúdil, že som gej a sledoval ma,“ citoval Kozáka denník.

Neznámy muž ho údajne z iného baru sledoval do podniku s názvom Mejdan, následne si ho počkal a „na ulici zákerne dobil kopancami do tváre”. 

Naratív o homofóbnom útoku prebrali aj iné médiá. Na základe špekulácie o nenávistnom motíve potom na správy o útoku zareagovali aj mnohí slovenskí LGBT aktivisti a niektorí politici. 

„Odsudzujeme útok v Pezinku, pretože násilie motivované nenávisťou voči LGBTI+ ľuďom je neospravedlniteľné a neprijateľné. Aj tento prípad ukazuje, že sa týka nás všetkých bez ohľadu na sexuálnu orientáciu a rodovú identitu,” napísala Iniciatíva Inakosť. 

K incidentu sa na sociálnej sieti vyjadrila aj podpredsedníčka Progresívneho Slovenska Lucia Plaváková. „Aj tento prípad ukazuje, ako sa nenávisť v spoločnosti dokáže pretaviť aj do skutočných činov, ktorých obeťami sú konkrétni nevinní ľudia”. 

Oslovila aj politikov, ktorí podľa nej z titulu svojej funkcie majú vplyv na vznik podobných incidentov. „Chcela by som preto apelovať na politikov a političky, ktorí majú zodpovednosť aj moc ovplyvniť spoločnosť, ktorú všetci spolu zdieľame. Môžu od toho závisieť doslova ľudské životy,” napísala.

Nová verzia: útok z dôvodu parodovania muzikantov

V utorok 21. novembra však herec pre Plus jeden deň opísal inú verziu svojho príbehu než predtým pre Nový Čas. „Ako som odchádzal, zrazu vybehol za mnou muž a začal ma biť! A keď do mňa kopal, hovoril mi, prečo si robím ,srandu‘ z muzikantov a hudby. V tom prvom podniku som totiž parodoval skupinu Right Said Fred. Mal som tielko a košeľu, lebo vnútri bolo teplo,” priblížil údajný motív útočníka Kozák. 

V utorok médiá informovali aj o reakciách ľudí, ktorí sa počas osláv výročia Nežnej revolúcie nachádzali v jednom z barov, pred ktorým sa útok na herca odohral. „Vždy bol problémový, keď sem prišiel, nechcel odísť na záverečnú, mal nepríjemné reči. Pred dvoma týždňami mal na mále, aby nedostal,“ citoval Nový Čas čašníčku. 

„No a k piatkovému incidentu poviem toľko, že čašníčku, ktorá tam bola, Ivan slovne napádal a dotyčný pán, ktorý ho dokopal, čo však nie je pravda, sa jej zastal, ale určite neodišli taxíkom,” povedala denníku tá istá žena.

Pod príspevkom o útoku na herca vo facebookovej skupine obyvateľov mesta Pezinok sa zasa ozvali ženy, ktoré tvrdia, že herec sa v pezinských podnikoch často pod vplyvom alkoholu správa nevhodne. 

„Milý herec chodí tam slopať pivo s borovičkou a potom otravuje ľudí. Tým, že dostal po papuli, sa asi teraz chcel len zviditeľniť a možno bude žiadať odškodné od pána, ktorý ho zbil. Nehovorím, že je to správne, že ho zbili, ale pán by si tiež mal uvedomiť. Chodím tam aj ja a je veľmi otravný,“ napísala jedna zo žien.

Ďalšia z údajných svedkýň hercovho správania v rovnakej skupine napísala: „Bola som svedkom toho, ako ten dotyčný zbitý pán napádal slovne čašníčku a nielen pri danom incidente, ale aj predtým, keď sa snažil dostať na kar, ktorý bol za štamgasta, ktorý tam chodil.” Situácia sa podľa nej v piatok „vyhrotila” po tom, čo bol Ivan Kozák „nepríjemný a drzý”. 

Otras mozgu, zlomený nos a odlomené zuby

Ivan Kozák v príspevku na sociálnej sieti potvrdil, že minimálne jedna z údajných svedkýň skutočne bola na mieste, kde sa incident odohral. „A to Vám, milá pani, čo tvrdíte, aký som bol. Slušne som Vás oslovil a poprosil. Však ste mali ešte aj problém s tým, že jedna dievčina mi pochválila spev a rozprávala sa so mnou,” napísal herec.

„Netancovali sme tam náhodou potom viacerí, aj s Vami? Všetko si pamätám, nikdy som tam ožratý neležal na zemi. Keď som ľudí obťažoval, nemali ste ma tam púšťať a mali ste volať policajtov. Skoro vždy som sedával sám na konci krčmy. A že si dám pivo, sem-tam borovičku a tyčinky….joj. Mám 12 rokov?” dodal Kozák. 

Herec, ktorý je známy z televíznych seriálov a šou Česko Slovensko má talent, údajne zatiaľ nepodal trestné oznámenie. Momentálne vraj leží v nemocnici. Podľa vlastných slov má otras mozgu, zlomený nos a odlomené predné horné zuby. 


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac