KDH je s PS spojené pupočnou šnúrou, povedal Taraba. SNS trvá na zachovaní rodičovského dôchodku

Hosťami nedeľňajšej diskusnej relácie V politike na TA3 boli Martina Holečková (KDH) a Tomáš Taraba (SNS). Rozprávali sa o odvolávaní ministra vnútra, situácii v koalícii aj o 13. dôchodku a zachovaní rodičovského dôchodku.

Štvrtá schôdza vlády SR Tomáš Taraba. Foto: Martin Baumann/TASR

„Šutaj Eštok je veľmi dobrý minister a nie je dôvod ho odvolávať. Je to znamenie, že opozícia nemá čo ponúknuť,“ povedal v úvode diskusie šéf envirorezortu Tomáš Taraba s dôvetkom, že minister vnútra podľa neho neporušil žiaden zákon, keď odvolal policajných viceprezidentov a šiestich policajtov okolo Jána Čurillu postavil mimo služby, hoci mali štatút chránených oznamovateľov.

Pripomenul, že mestský súd, ktorý rozhodol, že minister porušil zákon, nie je finálny súd. „Máme pochybnosti o tom, či mal o tom rozhodnúť mestský súd,“ dodal s tým, že jeden súd už dal ministrovi za pravdu. Opozícia podľa Tarabu navrhla odvolať ministra vnútra len preto, že nemá čo ponúknuť ľuďom, pričom nemá ani právne argumenty a otravuje ľudí.

Vicepremiéra mrzí predovšetkým to, že si Šutaj Eštok (Hlas) pre situáciu s návrhom na svoje odvolanie nemôže vykonávať prácu ministra vnútra. Na otázku moderátora Richarda Dírera, či strana SNS zmenila svoj postoj v prípade návrhu na odvolanie ministra, odpovedal jasným „nie“.

Predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková koalícii vyčíta, že opozičné strany nemali priestor sa k situácii na odvolanie ani dôkladne vyjadriť. Tomáš Taraba odpovedal, že ako nová a mladá poslankyňa je ešte zrejme neskúsená a mala by si doštudovať materiály a fungovanie parlamentu. „KDH je so stranou PS spojené pupočnou šnúrou, robia len to, čo PS chce,“ dodal Taraba.

Úrad na ochranu oznamovateľov čaká zmena

Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti sa stal servisnou agentúrou opozície, ktorý slúži na „zabetónovanie“ jej ľudí v štátnych funkciách, povedal Taraba. Takáto činnosť úradu je podľa neho protiprávna, preto ide opozícia 6. decembra iniciovať zmenu zákona, ktorý reguluje jeho činnosť.

„Tej pani šéfke toho úradu chcem pogratulovať, že skompromitovala ten úrad ešte skôr, ako začal poriadne fungovať,“ vyhlásil Taraba s poznámkou, že návrh novely zákona o fungovaní úradu už videl. Zároveň povedal, že koalícia otvorí všetky prípady, v ktorých úrad priznal status chráneného oznamovateľa. „Bude to urobené absolútne ústavným spôsobom. My si tu nenecháme diktovať,“ doplnil minister.

Pellegrini bude kandidovať na prezidenta, aj SNS môže postaviť kandidáta

Taraba si myslí, že Peter Pellegrini (Hlas) bude kandidovať na post prezidenta Slovenska a „toto rozhodnutie už padlo“. Je podľa neho „veľmi otvorená vec“, či SNS postaví vlastného kandidáta.

„Najstaršia strana má na to úplné právo a túto debatu vedieme,“ povedal s dôvetkom, že národniari by sa stiahli, iba ak by iný kandidát garantoval, že témy a agenda, ktoré sú blízke SNS, budú zastúpené, ak by zvíťazil. „Myslím si, že aj pán Pellegrini, aj pán Danko, sú dostatočne zrelí politici, aby si vedeli túto vec interne vydiskutovať,“ uviedol Taraba.

Aj KDH si myslí, že môže ponúknuť kvalitného kandidáta a v kruhu strany sa hovorí o europoslankyni Miriam Lexmann a exministrovi spravodlivosti Viliamovi Karasovi. „Nebolo by dobré, aby strany Smer a Hlas mali tri najvyššie štátne funkcie, teda prezidenta, premiéra aj predsedu parlamentu,“ povedala Holečková.

SNS aj KDH trvajú na zachovaní rodičovského dôchodku

Taraba potvrdil, že SNS je za zachovanie rodičovského dôchodku, zvýrazňuje jeho význam ako nástroj medzigeneračnej solidarity. Nesúlad postojov medzi SNS a ministrom práce Erikom Tomášom (Hlas) v tejto veci vysvetlil možnou odlišnou interpretáciou predchádzajúcich rozhovorov o redefinovaní dôchodkov.

Andrej Danko (SNS) podľa Tarabu logicky predpokladal, že sa tieto zmeny ešte preberú na koaličnej rade, ale minister práce Erik Tomáš (Hlas) po stretnutí s ním oznámil, že sa dohodli.

Holečková mieni, že návrh na rušenie rodičovského dôchodku vyplynul z problému, ktorým sa stalo naplnenie predvolebného sľubu strany Hlas o 13. dôchodku. „KDH stojí za zachovaním rodičovského dôchodku,“ zdôraznila.

Šéfka poslaneckého klubu KDH si myslí, že ak sa našli prostriedky na zvýšenie príspevku pre dôchodcov v tomto roku, potrebné zdroje sa nájdu aj v budúcom roku. Tiež zdôraznila dôležitosť zachovania asignácie daní pre neziskové organizácie, lebo v mnohých aspektoch suplujú štát.

„Tento štát je v dlhu, nemáme žiadne peniaze, preto chcem všetkým odkázať, aby si dávali pozor na vyjadrenia typu máme, nájdeme, z večera do rána a podobne,“ reagoval Taraba.

(sita, tasr, est)