Košické rozprávkové Vianoce už v piatok: Košice sú jediné mesto, ktoré si z výťažku za primátorský punč nenechá ani cent

KOŠICE - V niektorých mestách už vianočné trhy a program odštartovali, v metropole východu si treba ešte počkať. Presnejšie do piatka 1. decembra.

vianoèné trhy otvorenie Mikulᚠatmosféra podujatia Hlavná ulica v Košiciach Ilustračná snímka. Foto: TASR/ Roman Hanc

Práve v tento piatok sa o sedemnástej rozsvietením vianočného stromčeka a výzdoby pri súsoší Immaculata na Hlavnej ulici začne program obľúbených Košických rozprávkových Vianoc. Novou vianočnou dominantou centra mesta je už od minulého týždňa aj 19 metrov vysoká jedľa biela. Do Košíc prišla zo Slanca a zdobí ju 14 000 svetelných ozdôb. Jej krásu budú môcť Košičania obdivovať aj počas stretnutí so svojimi blízkymi alebo známymi na Vianočných trhoch. Tie budú už tradične v priestore medzi Immaculatou až k hotelu Ambassador a rovnako štartujú v piatok 1. decembra. Návštevníci sa môžu každý deň už od 9.00 hod. tešiť na 46 stánkov s bohatou ponukou vianočných špecialít, chutných jedál, niečoho na zahriatie či darčekových predmetov.

Medzi stánkami nebude chýbať ani ten, v ktorom sa každoročne od 1. do 23. decembra medzi 16.00 až 20.00 hod. bude ponúkať primátorský punč. Košičanom ho budú podávať predstavitelia mestských častí, poslanci mestského zastupiteľstva a ďalší hostia. „Vždy myslíme na to, aby výťažok putoval rôznym charitatívnym organizáciám. Košice sú jediné mesto, ktoré si z výťažku nenechá ani cent. Vyzbierané financie si medzi sebou tohto roku rozdelia občianske združenia Svetielko pomoci, BotaniKE, Parkinson Slovensko a Košické sovičky. Budeme radi, ak náš primátorský punč ochutná čo najviac ľudí,“ uviedla námestníčka primátora mesta Košice Lucia Gurbáľová (KDH).

Blížiace sa Vianoce bude v centre mesta aj tentoraz pripomínať bohatá výzdoba z úsporných LED svetiel. Na Košičanov čaká 150 svetelných ozdôb umiestnených na Hlavnej ulici. Nezabudlo sa ani osvetlený most lásky spájajúci Mlynskú ulicu s Mestským parkom. Táto lokalita sa v rámci Košických rozprávkových Vianoc opätovne premení na krajinu Rozprávkovo. Na deti a ich rodičov si počas prechádzky „posvietia“ inštalácie prvkov na motívy najznámejších slovenských rozprávok, ako sú Perinbaba, Medovníková chalúpka, Červená čiapočka a mnohé ďalšie. V Mestskom parku by od Mikuláša mala byť v prevádzke aj ľadová plocha.

Takisto nebude chýbať ani svetelný zvon pri Dolnej bráne. Na tomto mieste bude inštalovaný ručne vyrezávaný betlehem. Premiérovo bude osvetlený od 3. decembra v rámci prvej adventnej nedele. Zároveň tam Koledníci z Hlavnej budú počas všetkých adventných nedieľ prezentovať vianočné koledy. Na južnom konci Hlavnej ulice, neďaleko OD Dargov, bude opäť umiestnený vyhliadkový kolotoč známy ako Košické oko.

Celkový rozpočet Košických rozprávkových Vianoc predstavuje, rovnako ako v minulých rokoch, sumu zhruba 50 000 eur. Okrem mestského rozpočtu sa na ich financovaní podieľa aj košický U.S. Steel, okrem toho spoločnosť Blue Butterfly design požičala mestu rozprávkové postavičky. Šéf oddelenia kultúry košického magistrátu Richard Herrgott hovorí, že za málo peňazí sa snažili vytvoriť veľa muziky. Zdôrazňuje, že Vianoce v Košiciach sa začínajú veľkou otváracou šou s viacerými atraktívnymi hudobnými, speváckymi a tanečnými vystúpeniami o štyri dni skôr, ako to bývalo zvykom.

„Program 28. ročníka Košických rozprávkových Vianoc sme sa snažili aj napriek zložitej finančnej situácii nastaviť tak, aby si návštevníci mohli odniesť také zážitky, na aké boli dlhé roky zvyknutí. Pripravovali sme ho so srdiečkom a spolupracovali sme pritom s umeleckými agentúrami, samotnými umelcami, základnými umeleckými školami v meste a mestskými časťami. Oproti minulosti bude o niečo menej účinkujúcich, no vynahradia to napríklad hostia v našom Vianočnom zážitkovom rádiu, ktoré bude vysielať na Hlavnej. Z finančných dôvodov sme sa rozhodli, že namiesto Detského Silvestra budeme programy pre deti postupne dávkovať až do Vianoc,“ informoval Herrgott.

Dodal, že v závere roka si môžu Košičania namiesto klasického ohňostroja premiérovo pozrieť jeho virtuálnu podobu. Pôjde o šou na svetelnej obrazovke vyskladanú zo záberov z predchádzajúcich ohňostrojov. Program Košických rozprávkových Vianoc sa dá sledovať aj na tomto linku: https://static.kosice.sk/files/manual/noviny/vianoce2023_bulletin/index.html.

Košické rozprávkové Vianoce na Hlavnej ulici. FOTO TASR Roman Hanc

Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok