So srdcom na dlani: Vizáž, strih aj lakovanie – stredoškoláci skrášľovali seniorov

KOŠICE – Žiaci Strednej odbornej školy beauty služieb na Gemerskej ulici rozšírili portfólio služieb. Okrem strihania upravujú starkým aj vizáž, prípadne farbia nechty. Škola aj zariadenie pre seniorov si nedávno prevzali ocenenie Srdce na dlani za svoju dobrovoľnícku činnosť.

Starkí mohli využiť široké portfólio služieb študentov. Foto: ARCUS

Špecializované zariadenie a zariadenie pre seniorov ARCUS poskytuje pomoc pri odkázanosti na pomoc inej osoby, ošetrovateľskú starostlivosť, sociálne poradenstvo či sociálnu rehabilitáciu. Kapacita zariadenia, ktoré je v prevádzke 24 hodín, je 220 lôžok. Ako priblížila liečebná pedagogička a koordinátorka Slovenskej Alzheimerovej spoločnosti pre regionálne aktivity na východnom Slovensku Katarína Kiseľáková, zariadenie intenzívne spolupracuje so základnými, strednými aj vysokými školami.

Beauty day pripravil starkých na zábavu

„Študenti boli u nás už niekoľkokrát, no tentoraz sme to spojili s Katarínskou zábavou, dopoludnia mali teda seniori Beauty day. Je obdobie, keď sa seniori zo dňa na deň cítia lepšie alebo horšie, dokopy ich teraz služby využilo okolo 20. V minulosti prišli najmä kaderníci, ale došlo k rozšíreniu o mejkap zónu a tohto roku prišli žiaci maľovať aj nechty a obočie,“ priblížila pestré portfólio K. Kiseľáková.

ARCUS aj škola získali ocenenie kraja za dobrovoľníctvo. Foto: ARCUS

V činnosti bola kulma, vyčesávali a fúkali sa vlasy. „Páni si dali urobiť bradu a fúzy, dámy mejkap. Bolo tiež možné upraviť obočie a veľmi sa nám ujalo lakovanie nechtov. Úpravu svojej vizáže študentmi hodnotia naši klienti veľmi pozitívne. Tí, ktorí nemajú kognitívne ochorenia a poruchy pamäti, si niektorých aj pamätajú a sú na nich zvyknutí.“

Snažia sa, aby klienti boli aktívni a chodili aj von

„Teší nás, že naši žiaci II. NSA, III. D a II. I pod vedením pani učiteľky Mentovej a pani majsterky Andó opäť navštívili špecializované zariadenie ARCUS na Skladnej v Košiciach, aby klientom zariadenia poskytli svoje profesionálne beauty služby a skrášlili ich pred Katarínskou zábavou,“ ocenila na sociálnej sieti aktivitu svojich pedagógov a študentov Stredná odborná škola beauty služieb na Gemerskej ulici.

Študenti ponúkli starkým pestré portfólio skrášľovacích služieb. Foto: ARCUS

V rámci družby s klubom senioriek pozvala klientov po skrášľovacom dopoludní do tanca tanečná skupina Lady Line. V ARCUS-e sa snažia aktivovať seniorov i v rámci podujatí mimo zariadenia. Podľa slov Kataríny Kiseľákovej slúži tiež ako miesto pre prax. „Získavali ju tu napríklad ľudia z Červeného kríža v opatrovateľskom a ošetrovateľskom kurze.“

Školu aj ARCUS ocenil kraj za dobrovoľníctvo

„Spolupracujeme aj so základnými školami. So seniormi robíme pre deti tvorivé dielne, pri ktorých spolu niečo vyrábajú a trávia čas.“ V rámci Týždňa mozgu zorganizovali nedávno tréning pamäti. „Boli sme zahrnutí do programu Erazmus a vytvárali sme nové metodické postupy pri trénovaní pamäti bez pera a papiera.

Po úprave vizáže mohli klienti zariadenia na tancovačku. Foto: ARCUS

Ako zariadenie ARCUS, tak SOŠ beauty služieb sa v novembri stali laureátmi ocenenia Srdce na dlani za dobrovoľnícku činnosť. Odovzdávanie ocenení organizuje Dobrovoľnícke centrum Košického samosprávneho kraja. ARCUS zvíťazil v kategórii Sociálna oblasť, stredná škola na Gemerskej ulici v kategórii Škola.

Foto: ARCUS


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok