Vladimír Palko o spôsoboch ministra Šutaja Eštoka: Z jeho vystupovania nemám dobrý pocit. Vojnu policajtov mal ukončiť, on ju rozširuje

22395170499_17998064870273449_4974976327827320090_n Matúš Šutaj Eštok. Foto: FB/Matúš Šutaj Eštok

Odvolávanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka poukazuje na konflikt, ktorý nemá pozitívne riešenie. Vladimír Palko píše o chybách nového ministra vnútra aj pasci, do ktorej sa dostala celá opozícia.

Odvolávanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka poukázalo na konflikt, ktorý nemá nádej na pozitívne riešenie. Je to totiž konflikt medzi dvomi skupinami myslí, z ktorých sa každá javí ako značne uzavretá a nepriepustná voči novým informáciám.

Názor opozície je názor SME a Denníka N

Názor opozície sa zhoduje presne s tým, čo písali posledné tri roky Denník N a denník SME. Platí to od Progresívneho Slovenska cez liberálnu SaS až po kresťanské KDH a populistické bývalé Matovičovo OĽaNO.

V parlamentných opozičných laviciach niet ani jedného poslanca, naozaj ani jedného, ktorý by chápal, že za Matovičovej a Hegerovej vlády nebolo na vnútre úplne všetko s kostolným poriadkom.

Každý v opozícii si myslí, že všetky trestné stíhania boli zo strany Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) úplne v poriadku, že všetky boli odôvodnené, že NAKA všetko robila dobre. Že aplikácie paragrafu 363 trestného poriadku, ktorým generálna prokuratúra rušila niektoré trestné stíhania, boli škandálnym marením dobrej práce NAKA. Že trestne stíhaní čurillovci morálne nijako nepochybili a mali pokračovať v policajnej práci. Že svedectvá kajúcnikov sú vždy vierohodné a podobne.

Lenže je to zložitejšie

Lenže je to zložitejšie. Už som pred nedávno napísal, že NAKA za posledné roky naozaj urobila veľký kus dobrej práce v boji proti korupcii, čo dosvedčujú už právoplatné rozsudky súdov nad páchateľmi, z ktorých nemálo bolo naozaj významných.

Lenže nie všetko, čo NAKA robila, bolo v poriadku. Niektoré trestné stíhania pôsobili prehnane a boli tak trochu zlyhaním intelektu. Stíhanie lídra opozície Fica bolo toho najvýznamnejším príkladom. Rovnako obvinenie bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského v jeho kauze č. 2, založenej na svedectve kajúcnika, policajta Kučerku, sa úplne rozplynulo, lebo kajúcnik si to rozmyslel. Inak, toto je aj príklad ošemetnosti spoliehania sa iba na svedectvo kajúcnika.

Kauza Rozuzlenie s obvineniami dvoch bývalých riaditeľov SIS tiež vyvoláva pocit útrpnosti.

Rovnako sa mi nezdá, že použitie paragrafu 363 generálnym prokurátorom Žilinkom bolo nejaké škandalózne.  

Zato skutočným škandálom bolo správanie policajného prezidenta Hamrana, ktorý zosadil ministra vnútra Ivana Šimka, a škandálom bola nevídaným spôsobom spolitizovaná stránka polície na sociálnej sieti.

Všetky tieto nemalé problémy sú úplne mimo zorného uhla poslancov opozície. 

Poďme teraz k ministrovi Šutajovi Eštokovi.

Mali byť čurillovci postavení mimo služby?

Hlavným argumentom opozície pre odvolanie Matúša Šutaja Eštoka bola skutočnosť, že postavil mimo služby takzvaných čurillovcov. Šutaj Eštok sa bránil, že sú predsa trestne stíhaní a on nemôže inak. A mimo služby postavil desiatky iných trestne stíhaných policajtov, ktorí s čurillovcami nesúvisia.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami