Štandard robí ďalší krok vpred. Do nášho portfólia pribúda služba katolíckym veriacim. DoKostola.sk sa stáva našou súčasťou

Klášterní kostel Obětování Panny Marie, rorátní mše, svíčka, věřící, paškál, ministrant Foto: Profimedia.sk

Stránka so servisom pre katolíkov po celej krajine DoKostola.sk funguje vyše 15 rokov, v databáze ponúka 4094 katolíckych kostolov, 1539 farností, 132 dekanátov a tucet diecéz, informuje o vyše 35-tisíc bohoslužbách a vyše 6 300 termínoch pravidelných spovedí. DoKostola.sk sa spája so Štandardom, aby svojmu cieľu mohla slúžiť ešte lepšie.

Od vzniku Štandardu sme sa ako k jednému zo základných princípov prihlásili ku kresťanstvu. Robíme tak vedome, pretože to považujeme za základný civilizačný znak. Kresťanstvo spolu s humanistickým dedičstvom antiky, rímskym právom, renesanciou a, samozrejme, judaizmom definuje, čo je západné. 

Kresťanstvu venujeme zvýšenú pozornosť, a odmietame falošný princíp, ktorý si osvojila väčšina sekulárnych médií, pre ktoré je kresťanstvo témou najmä vtedy, keď ide o škandály. Finančné, sexuálne, akékoľvek. Je to manipulatívny prístup, ktorý deformuje realitu a poškodzuje naše cirkvi aj imidž veriacich.

Súčasne však od začiatku hovoríme, že nie sme ani médiom náboženským, o cirkvi a cirkevných záležitostiach píšeme slobodne, jediným kritériom je pravdivosť.

S veľkou radosťou preto oznamujeme, že tento rozmer plánujeme posilniť. Súčasťou vydavateľstva Štandardu sa stal portál DoKostola.sk, ktorý ponúka prehľad katolíckych omší a spovedí po celom Slovensku. Presnejšie, nielen na Slovensku, ale aj ponuku slovenských omší v dvadsiatich ďalších štátoch Európy a sveta.

Stránka DoKostola.sk je stovkám tisícov ľudí u nás aj vo svete dobre známa, funguje už vyše 15 rokov a postupne sa profesionalizovala na dnešnú úroveň. V databáze ponúka 4094 kostolov, 1539 farností, 132 dekanátov a tucet diecéz (jedna z nich je digitálna pre online sväté omše). Stránka informuje o vyše 35-tisíc bohoslužbách, vrátane mimoriadnych omší, zvlášť to platí vo vianočnom čase. Ponúka tiež prehľad a informácie o vyše 6 300 termínoch pravidelných spovedí, ale aj mimoriadnych termínoch spovedí, niekedy sú ich desiatky za mesiac, ale pred sviatkami Božieho narodenia ich budú stovky po celej krajine.

Okrem toho ponúka ďalšie praktické informácie: prehľad o duchovných službách v nemocniciach, liturgický kalendár, informácie o púťach či zamyslenia na každý deň. Za tento servis patrí vďaka viacerým ľuďom, rád by som spomenul aspoň dvoch – Danielu Mikulíkovú a Jozefa Martiniaka. Za nimi však stojí tím ďalších oddaných kolegov a spolupracovníkov. Podporu pre svoju prácu nachádzali u biskupa Jozefa Haľka, ktorého nikdy nezabudnú spomenúť, a ktorého pomoc a podporu aj my cítime.

Vážení čitatelia Štandardu,

DoKostola.sk bude odteraz patriť do vydavateľstva Štandardu, naďalej však bude fungovať na svojej zaužívanej stránke, ktorú sme prepojili so stránkou Štandardu. Pre čitateľa alebo návštevníka sa však nič nemení. Budeme spolupracovať s ľuďmi, ktorí stránku tvoria a spoločne sa budeme snažiť ponuku stránky vylepšiť a rozšíriť. Našou snahou bude vytvoriť väčší priestor biskupom, reholiam a aktívnym kňazom, rehoľníkom, rehoľníčkam či farnostiam. Keď príde správny čas, oslovíme všetkých laikov či dobrovoľníkov, ktorí by nám chceli viac pomôcť pri nových projektoch stránky.

Na záver mi však dovoľte napísať niečo iné. Osobnejšie a vianočnejšie.

Dnes začal po celom svete advent, príprava na Vianoce a príchod Ježiša Krista. Hoci svet okolo nás žije vianočnými darčekmi už dlhšie, rozdiel medzi kresťanmi a svetom reklamy sa v tomto čase zväčšuje azda najviac. Kresťania práve teraz žijú stíšením, prípravou duše, pozerajú sa viac do svojho vnútra. Po celom Slovensku opäť ožijú stále populárnejšie rorátne omše, ktoré sa konajú iba počas adventu a veľmi skoro ráno, ešte za tmy a pred východom slnka, iba vo svetle sviečok. Aký to kontrast oproti ligotavému svetu reklamy a hlasitej hudby. A to je len začiatok cesty. Pozvánka na niečo väčšie.

Prajem všetkým čitateľom pokojný čas adventu, dostatok času na rodinu a najmä svoje svedomie a Boha. Ak by vás v srdci pošteklila túžba navštíviť katolícky chrám vo vašom meste či dedine, alebo sa ísť pozrieť do vedľajšej farnosti, prípadne zájsť na spoveď, všetky informácie nájdete na DoKostola.sk.

Zo Štandardu prajeme požehnanú prvú adventnú nedeľu!


Ďalšie články