Košický samosprávny kraj prijal návrh na nové úhrady v školách a školských zariadeniach

KOŠICE – V piatok sa uskutočnilo zasadnutie zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK), kde bol predložený návrh na zmenu a doplnenie Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) č. 13/2016. Tento návrh, ktorý mal reagovať na rastúce náklady v školách a školských zariadeniach, bol poslancami bez diskusie prijatý.

Zastupiteľstvo KSK Zastupiteľstvo KSK. Foto: Boris Macko

Podľa nového nariadenia bude zápisné v jazykových školách teraz stanovené v rozmedzí 10 až 30 eur ročne na poslucháča. Školné pre jazykové školy bude v rozpätí od 90 do 350 eur ročne pre študentov a od 110 do 500 eur ročne pre iné osoby. Mesačný príspevok na ubytovanie v školskom internáte pre žiakov v dňovej prevádzke bude teraz 40 až 100 eur, pre nepretržitú prevádzku 50 až 100 eur, a pre iné osoby 70 až 140 eur.

Výsledok hlasovania poslancov. Foto: Snímka obrazovky Lenka Dercová

Nové pravidlá tiež stanovujú maximálnu výšku príspevku na čiastočnú úhradu režijných nákladov za raňajky 0,20 eura, obed 0,50 eura a večeru 0,30a eur v školských stravovacích zariadeniach. Tieto zmeny sú reakciou KSK na ekonomické výzvy s cieľom zabezpečiť pokračovanie kvalitných služieb v školách, a zároveň minimalizovať finančnú záťaž pre rodiny študentov.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok