Zmeny v zákone o povinnom zmluvnom poistení sú za rohom. Kto a prečo zaplatí od nového roka viac?

nehodatisovec1 Novembrová nehoda neďaleko Tisovca. Ilustračná foto: FB/Polícia SR Banskobystrický kraj

Ešte v júni vyšiel z dielne ministerstva financií návrh zákona týkajúci sa jediného zákonom nariadeného poistenia na Slovensku. Nielen majitelia áut by tak mali spozornieť. Nové podmienky by mali od nového roka platiť aj pre niektorých kolobežkárov. Priniesla ich európska smernica, jej zapracovanie však ešte nie je ukončené. No a na pretrase sú pri tejto téme aj ceny, ktoré opäť poskočia.

Je za tým, ako inak, inflácia. Rast cien sa prejavil plošne, a tak pocítili zvýšené náklady pri opravách vozidiel po nehodách aj poisťovne. Hore totiž išli náhradné dielce, energie i cena práce v servisoch. A to všetko zvyšuje cenu povinného zmluvného poistenia.

V roku 2022 bolo na slovenských cestách evidovaných zhruba 12-tisíc autonehôd, čo v podstate vychádzalo na tisícku mesačne, a to je viac ako 30 denne. Jeseň pravidelne prinesie škodových udalostí viac, a to až o 16 percent, skonštatoval v diskusnej relácii platformy Vizionári Martin Kaňa, výkonný riaditeľ Slovenskej kancelárie poisťovateľov. A teda viac nehôd predstavuje aj vyššie náklady na opravy.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami