Došlo aj na Polačeka. Poslanci mu znížili plat na minimum

KOŠICE – Utorkové mestské zastupiteľstvo sa nieslo v pomerne búrlivej atmosfére. Hlavne pri niektorých bodoch. Ako blesk z jasného neba sa tam objavil návrh poslanca Mareka Fedoročka na zníženie platu na zákonné minimum.

Polaček Poslanci v utorok schválili zníženie platu primátora Richarda Polačeka na zákonné minimum. Foto: Boris Macko

A to s účinnosťou od 1. januára 2024. Zníženie platu primátora pôvodne v programe zastupiteľstva nebolo. „Bilancujeme rok 2023 a ja môžem zodpovedne povedať, že výsledky a kroky primátora ma len presvedčili o tom, že za takých okolností okolností je navýšenie neakceptovateľné. Musí byť odzrkadlením nadštandardnej práce, o čom sa v prípade nášho pána primátora, bohužiaľ, nedá hovoriť,“ odôvodnil Fedoročko svoj návrh.

S jeho návrhom a argumentami sa stotožnila väčšina poslancov. Presnejšie, 23 z nich bolo za, 11 sa zdržalo a nikto nebol proti. Minimálny plat primátora mesta nad 100-tisíc obyvateľov zákon stanovuje na sumu 5 190 eur. Polaček ho mal navýšený o 40 percent, čiže na výplatnej páske mal 7 266 eur v hrubom. Sám nedávno povedal, že by si kvôli zložitej finančnej situácii mesta nechal znížiť plat. Viceprimátor Marcel Gibóda na krok poslancov reagoval slovami, že ide o pomstu primátorovi.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok