Historický moment. Mestské zastupiteľstvo dokončilo 21 statočných

KOŠICE – Toto tu ešte naozaj nebolo. Utorkové zastupiteľstvo síce možno nazvať „divočinou", no záver stál naozaj za to. V novodobej histórii mesta ide o skutočne ojedinelú udalosť. Ale poďme pekne poporiadku.

Mestské zastupiteľstvo Košice Mestské zastupiteľstvo Košice Ilustračné foto: Boris Macko

Už vopred bolo jasné, že priebeh zasadnutia bude napínavý. Primátorovi Polačekovi išlo hlavne o to, aby poslanci odklepli zvýšenie daní a niektorých poplatkov. Keďže na dvoch mimoriadnych zasadnutiach tento zámer neprešiel, zrejme si povedal, že do tretice všetko dobré. Nebolo. Skupina opozičných poslancov prišla s protinávrhmi, ktoré mali byť akýmsi kompromisom. Zbytočne.

Len diskusia k bodu Opatrenia a krízový režim mesta Košice na rok 2024 trvala niekoľko hodín. Primátor dokonca zišiel z piedestálu od „kecpultu“ a obiehal poslancov v snahe presvedčiť ich, aby predsa len hlasovali za jeho zámer. Takže nejaký čas viedol zasadnutie on sám, inokedy námestníci. Viacerí poslanci už vopred avizovali, že za zvyšovanie v pôvodnej verzii nezahlasujú. Primátor to nevzdával a obiehal ďalej ako družica. Zbytočne.

Na dôvažok mu poslanci schválili predvianočný darček. Zníženie platu o odmenu vo výške 40 percent. Pravda, stalo sa to v čase, keď v sále nebol, o 22.00 odišiel a rokovanie viedol jeho námestník Marcel Gibóda. Ten prežíval zníženie platu svojho šéfa dosť emotívne. Až natoľko, že v inom bode prišiel s návrhom, aby si poslanci na oplátku odhlasovali nulové odmeny. Nasledovala búrlivá diskusia, ktorú Gibóda vyšperkoval vetou adresovanou poslancovi Michalovi Djordjevičovi: „Pán poslanec, viete prd.“ A tak to aj dopadlo. Zbytočne.

Lebo od tohto momentu začala „zábava“ gradovať, keďže vedenie schôdze prevzala od vynervovaného Gibódu námestníčka Lucia Gurbáľová. Nuž a následne pri hlasovaní mohla skonštatovať, že kvórum nebolo naplnené, zasadnutie krátko pred 23.30 ukončila a pokračovanie zvolala na stredu o 9.00. Zbytočne.

Hoci Gibóda a Gurbáľová odišli, poslanci zistili, že ich je 21, čo je síce minimum, ale uznášaniaschopné. V priebehu piatich minút si zorganizovali pokračovanie zasadnutia. Na piedestál za „kecpult“ si sadla poslankyňa Ľuba Blaškovičová, ktorej asistoval kolega Dominik Karaffa. Poslanci poverili vedením schôdze Blaškovičoú a niekoľko zostávajúcich bodov „zmákol“ poslanecký zbor za pár minút. Skončili pred polnocou. Blaškovičová sa pred kolegami vyjadrila, že za 34 rokov pôsobenia v komunálnej politike ešte niečo také nezažila. No napriek tomu s viacerými kolegami ocenila, že aj napriek rozdielnym názorom sa dokázali zomknúť a dotiahnuť schôdzu do konca. Vedeniu mesta sa tak podarilo minimálnych 21 „statočných“ poriadne vytočiť. Napriek tomu dúfajú, že predsa len nájdu spoločnú reč. Zbytočne?


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok