Kysučania môžu byť pyšní: V ich regióne nájdete svetový unikát

STARÁ BYSTRICA – Obec v okrese Čadca sa môže pochváliť ojedinelou atrakciou. Je ňou prvý orloj na Slovensku. Traduje sa, že je najpresnejším na svete. Ak sa niektorý zo zvedavcov vyberie na Kysuce s predstavou, že uvidí na vlastné oči kópiu Pražského orloja zo Staromestskej radnice, mýli sa.

Slovenský orloj Orloj v Starej Bystrici postavili v roku 2009. Nájdete ho pri miestnom kultúrnom dome. Foto: archív obce S. B.

Ten starobystrický je v podstate obrovskou drevenou sochou, najväčšou u nás, a predstavuje Sedembolestnú Pannu Máriu v šindľovej konštrukcii, pričom kostru tvorí osemdesiat drevených ramien.

Návrh orloja pochádza od sochára Viliama Lovišku a realizovali ho v spolupráci s architektom Ivanom Jarinom. Svojimi dielami, ktoré sú súčasťou kompozície, prispeli aj ďalší slovenskí umelci. Podpísali sa pod vytvorenie šiestich bronzových plastík, inštalovaných vo výklenkoch orloja: kniežaťa Pribinu, kráľa Svätopluka, kodifikátorov slovenského jazyka Antona Bernoláka a Ľudovíta Štúra, generála Milana Rastislava Štefánika, vedúcej osobnosti slovenského národného hnutia Andreja Hlinku, aj svätcov, ktorí sa predstavujú návštevníkom počas promenády.

Súčasťou orloja je aj drapéria zo slovenského lávového kameňa ryolit. Horná časť má tvar opony, v dolnej sa nachádzajú kruhové otvory, uzavreté tabuľkami zo zlatého ónyxu. Ústredným detailom je astroláb, ciferník s astronomickými údajmi, ktorý vytvorila pražská firma špeciálne pre Starú Bystricu. Sú na ňom farebne vyznačené jednotlivé fázy dňa, ručička so Slnkom kopíruje jeho reálnu dráhu, nechýbajú ani obratníky Raka a Kozorožca, rovník aj miestny starobystrický poludník. Ukazuje aj polohu Mesiaca aj fázy, či jeho postavenie v znamení zverokruhu. Rovnako tak aj Slnka. Nechýba ani kalendár, ktorý má 366 dielov.

Vo veži sú inštalované dva zvony. Jeden odbíja čas, druhý sprevádza prezentáciu svätcov spojených s našimi dejinami – Cyrila a Metoda, Gorazda, Andreja-Svorada, Beňadika, Vojtecha, Bystríka. Autori unikátu tvrdia, že slovensky orloj ako jediný na svete ukazuje takzvaný pravý slnečný čas.