Krajina draka nezažíva práve najlepšie obdobie. Čína hlási prvý odlev investícií

Workers adjust parts of modular mannequins during a production process in Zhejiang Howard Display and Fixture factory in Jiashan, Zhejiang province Pracovníci v čínskej továrni na figuríny. Zdroj: Flickr

Druhá najväčšia ekonomika sveta nezažíva najlepšie obdobie. Extrémne tvrdé a dlhé pandemické opatrenia skombinované s mocenskými ambíciami Si Ťin-pchinga spôsobili, že hospodárstvo sa ani v roku 2023 nechce prebrať z letargie.

V novembri boli zverejnené oficiálne údaje o priamych zahraničných investíciách (PZI). Zverejňujú sa od roku 1998 a prvýkrát v nich Čína zaznamenala kvartálny odlev investícií. Pokles stavu PZI o necelých 12 miliárd dolárov nie je dramatický, veď do Číny bežne pritekalo aj sto miliárd dolárov investícií za kvartál. No symbolika historického momentu je silná.

Podľa čínskeho ministerstva obchodu bol celkový prítok PZI do krajiny za prvé tri kvartály 2023 o 33 percent nižší ako za celý rok 2022, podľa úradu pre devízový obchod (SAFE) dokonca nižší o 92 percent. Merať PZI sa dá rôzne, preto ten rozdiel, no trend je zjavný. Ako poznamenal komentátor Financial Times, tieto čísla by znamenali, že Čína pritiahla v roku 2023 polovicu investícií v porovnaní so 140-krát menším Švédskom.

Zahraničné firmy nielen znížili reinvestície ziskov, ale niektoré aj sťahujú kapitál. Dôvodom je väčšia diverzifikácia rizika, geopolitické obavy pre napätie nielen smerom k Taiwanu, ale aj Juhočínskemu moru a kroky vlády. Tá v posledných mesiacoch zaviedla celonárodný systém na udávanie „špiónov“, vykonala viacero razií v medzinárodných spoločnostiach a dokonca zaviedla možnosť fyzicky zadržať manažérov zahraničných spoločností, ak sa ich zamestnávateľ dostane v Číne do sporu. Investičné riziko v takomto prostredí rastie a rastúce úrokové sadzby naprieč svetom ponúkajú kapitálu nové príležitosti. Niet preto divu, že podľa prieskumu medzi investormi až 40 percent plánuje stiahnuť časť kapitálu z krajiny v nasledujúcom pol roku.

Pokles investícií nie je jediná Jóbova zvesť. Zisky zahraničných investorov v čínskom priemysle klesli medziročne za prvé tri kvartály o viac ako 10 percnet. Čínsky juan dosiahol v septembri 16-ročné minimum oproti doláru, odvtedy sa intervenciami podarilo tento pád čiastočne zvrátiť. Nečakané poklesy behom roka zaznamenal dovoz aj vývoz tovarov. V decembri zmenila agentúra Moody’s výhľad čínskeho dlhu na negatívny. Na pozitívnej strane, aspoň jesenný rast HDP a priemyselnej výroby bol vyšší než očakávanie.         

Neunáhlime sa, čínska ekonomika zďaleka nie je na lopatkách. No jej ekonomický model postavený na lákaní zahraničných investícií a exporte tovarov má svoje najlepšie časy ďaleko za sebou.


Ďalšie články