Sulík má problém. Volá sa Mária Kolíková

Schôdza vlády SR Mária Kolíková. Foto: TASR.

Progresívne médiá nijako neskrývajú svoju novú misiu: výrobu Márie Kolíkovej. Po avizovanom odchode Sulíka si ju projektujú ako novú šéfku SaS. Ak sa im to podarí, stranu – kedysi „slobodnú“ – to načisto dorazí.

Richard Sulík urobil v politike zopár chýb. Jednou z najväčších bolo rozhodnutie, že do strany pustí Kolíkovú a jej ľudí. Mária Kolíková stelesňuje opak toho, čomu kedysi veril zakladateľ SaS Sulík: slobody, zdravého rozumu, odvahy postaviť sa proti omylom hlavného prúdu…

Kolíková je vzor konformnej, progresívnej figuríny, ktorá nezaváhala ani pri tých najtupších pokrokových nápadoch.

Jej prácu by sme mohli nazvať (slovami Borgesa) ako kroniku ohavností. Spomenieme dve hlavné.

Prvá je ešte z roku 2018. Kolíková ako štátna tajomníčka spolu s ministerkou spravodlivosti Žitňanskou podporovala dekriminalizáciu užívania drog. Nielen marihuany, zelená sa mala dať pre konzumáciu všetkých drog vrátane heroínu… Mala to byť súčasť „modernej drogovej politiky“. Treba spresniť, že tento bláznivý návrh presadzovala ministerka Žitňanská. No jej štátna tajomníčka Kolíková neprotestovala. Bola to progresívna línia ministerstva, do ktorej Kolíková zapadla.

Stroskotalo to len vďaka odporu SNS a časti Smeru. Revolučný návrh ministerstva vtedy neprešiel.

Druhá ohavnosť je z pandemického roku 2021 a je ešte väčšia. Kolíková – už ako ministerka spravodlivosti – presadzovala mimoriadne radikálne zmeny v Trestnom zákone. Žiadala, aby bolo trestné šírenie alebo zdieľanie obsahu, ktorý sa označí za dezinformačný. Na európske pomery išlo o zásah do slobody slova, aký nemal obdobu.

Sporné bolo hlavne to, kto má rozhodovať, čo je a čo nie je dezinformačný obsah. Ministerstvo pravdy? Také ešte nemáme. Prokurátor Honz? Sudkyňa Záleská? Alebo progresívni aktivisti, ktorí sa zahrajú na autorov znaleckých posudkov?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami