Pravda v neistom svete

profimedia-0224204032 Foto: Profimedia.sk

Štandard má za sebou náročný, ale dôležitý rok. Uvedomili sme si, ako narástla naša zodpovednosť.

Dvadsiaty rok priniesol globálnu pandémiu, dvadsiatyprvý rok vakcínu a novú podobu globalizmu, dvadsiatydruhý rok vojnu na Ukrajine, dvadsiatytretí vojnu v Izraeli a Gaze.

Čo asi prinesie rok 2024?

K novému roku patrí nádej a optimizmus, keď niečo začína, veríme, že bude lepšie. A azda k tomu chceme aj prispieť.

Žijeme však uprostred ťažkej doby, krízy sa reťazia, neschopnosť osobností, ktoré nesú zodpovednosť za stav sveta, sa vŕši. Nejeden z nás radšej nechce hádať, čo je pred nami.

Kde v tomto poli neistoty a svojvôle, kde sa toľko hovorí o slobode a vytesňuje sa zodpovednosť, kde práva nie sú v rovnováhe s povinnosťami, kde nájsť pevný bod?

Tento rok, keď nás obvinili z konšpirácií, ale už predtým, keď sme viedli zápas o interpretáciu vojny na Ukrajine, keď sme písali o dianí v Moskve, Washingtone či Ríme, keď sme ohmatávali a opatrne popisovali, ako sa mení celá epocha, ako sa včerajší svet rozkladá v konfliktoch a za horizontom sa črtajú obrysy niečoho, čo ešte nepoznáme – o čo sa v takejto neistote oprieť? Nedá sa hrať ani spievať, keď Rím horí.

Zmysel má jediná vec.

Postaviť do stredu všetkého pravdu. Hľadať ju a zápasiť o ňu.

Napätie medzi mocou a pravdou je odveká téma. Ak máme dostáť obetám a odkazu Silvestra Krčméryho a slovenského disentu, musíme sa o to usilovať.

Nový rok preto vítame s novým mottom. Misiu Štandardu sme sa rozhodli vyjadriť v dvoch krátkych vetách: 

„Pravda je len jedna. Snažíme sa ju nájsť.“

To je naše poslanie, toho sa chceme držať. Posmechu sa bojíme menej ako vlastných chýb. Preto sa chceme držať rozumu a miernosti, slovo má veľkú moc. A preto s vami – našimi čitateľmi – chceme tvoriť ešte silnejšiu komunitu, ďalej sa osobne spoznávať a rozširovať obsah a našu ponuku tak, aby sme vám mohli lepšie slúžiť.

Milí priatelia a čitatelia Štandardu,

želám vám a želám nám všetkým, aby sme boli v novom roku lepšími ľuďmi. Morálny zápas sa začína vždy v našom vnútri, nech sa v tom každému z nás darí. Iba ak platí zákon pre nás, môžeme hájiť zákon pre všetkých.

Po intervencii a pomoci volá takmer všetko okolo nás. Naše rodiny, školy a vzdelávanie, etiku potrebujeme v nemocniciach aj na úradoch, zodpovednosti nie je dosť pri spravovaní štátu ani cirkvi.

Tie najhlbšie a najdôležitejšie zmeny však nie sú zábleskom jedného momentu. Je za nimi dlhodobé úsilie, systém a obetavosť. Daj Boh, aby sme toho boli schopní.

Všetko dobré do nového roku, pevné zdravie a zmysel z toho, čo každý z nás koná, všetkým želá

Jaroslav Daniška


Ďalšie články