Motoristi, pozor. Od 1. apríla sa zmenia vybrané dopravné značenia

BRATISLAVA – Od 1. apríla 2024 nadobudne účinnosť novela vyhlášky, na základe ktorej sa zmení dopravné značenie. Týka sa to značiek o najvyššej povolenej rýchlosti, zákaze predchádzania, zrušení výnimky pri jazde cez plnú čiaru a tiež o používaní žltých čiar.

zone-30-3421625_1280 Nové pravidla značenia povolenej rýchlosti začnú platiť od 1. apríla. Foto: Pixabay

Jedna zo zmien vyhlášky sa bude týkať zvislých regulačných značiek, ktoré na určitých úsekoch určujú maximálnu povolenú rýchlosť, zákaz predchádzania, alebo regulácia vyplývajúca z regulačnej značky vyobrazenej na pruhovej značke modrej alebo žltej farby.

V súčasnosti do 31. marca platí v zmysle § 30 ods. 2 pravidlo, že označenie ukončenia najvyššej povolenej rýchlosti a zákazu predchádzania platí najďalej po križovatku, ak nie je ukončená alebo zopakovaná príslušnou značkou. Od 1. apríla sa bude uplatňovať označenie maximálnej povolenej rýchlosti a zákazu predchádzania tak, že regulačná značka musí byť znovu umiestnená vo vhodnej vzdialenosti za križovatkou, inak musí byť vo vhodnej vzdialenosti za križovatkou umiestnená značka, ktorá ju ukončuje.

Meniť sa bude aj výnimka, ktorá v súčasnosti povoľuje motoristom prechádzať cez pozdĺžnu súvislú čiaru v prípade, že sa potrebujú dostať na pozemok ležiaci pri vozovke. Od 1. apríla sa však už na pozemok cez plnú čiaru nebude možné dostať, keďže zákon zatiaľ s takouto výnimkou nepočíta.

Zmena sa týka aj označovania okrajov vozovky pomocou plných a prerušovaných žltých čiar. Ešte stále platí, že súvislá žltá čiara znamená zákaz zastavenia aj státia, prerušovaná žltá čiara iba zákaz státia. Od 1. apríla ale bude platiť dopravný predpis, že žltou farbou budú kreslené iba dočasné vodorovné dopravné značenia, ktoré majú za úlohu dočasne zmeniť už existujúce vodorovné značenie z dôvodu prác na ceste alebo obchádzky.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok