V týchto dňoch sa rozbieha plesová sezóna. Kde sa môžete zabaviť v rámci Bratislavského kraja?

BRATISLAVA – Po niekoľkoročnej odmlke či obmedzeniach si nadšenci plesov a bálov tento rok môžu už naplno vychutnať jedinečnú spoločenskú udalosť v Bratislave a jej okolí. Plesová zábava si však žiada spoločenský protokol, ktorý by mali návštevníci dodržiavať.

BAL-274 Vo víre tanca na jednom z bratislavských bálov. Foto: Prešporský bál

V rámci plesovej módy nie je až tak dôležité, aké róby či smokingy sú pre daný rok trendy, ale ide skôr o dodržanie protokolu, ktorý je už na pozvánke niektorých plesov vyznačený. Ples alebo bál je považovaný za formálnu spoločenskú udalosť, ktorej návšteva sa riadi určitým protokolom.

Vo všeobecnosti sa na tieto podujatia pre ženy hodí dlhá spoločenská róba alebo šaty siahajúce minimálne nad kolená. Pre mužov je vhodný tmavý smoking či frak, biela košeľa doplnená motýlikom. Ženám sa neodporúčajú minišaty či šaty s veľkým výstrihom, pre mužov nie je vhodná kravata alebo košeľa s krátkym rukávom.

Základný dress code v rámci plesov a bálov zvyčajne býva rozdelený na black tie a white tie. Pravdou je, že je to odvodené od mužského doplnku kravaty, ale je to iba zdanie. Všeobecne sa väčšina plesov riadi podľa menej striktného black tie štýlu, ktorý je náročnejší skôr na mužov. Kto má šťastie, môže byť pozvaný aj na ples v štýle white tie, ktorý je vysoko formálnou záležitosťou vo vybranej spoločnosti, preto je nutné striktne dodržovať pravidlá a nevyčnievať z davu.

„Pri black tie plese by muži mali mať čierny motýlik, smoking, bielu košeľu a ženy môžu mať okrem róby aj dlhšie šaty bez vlečky. Ak je večer v štýle white tie, nosia muži biely motýlik, frak, bielu košeľu so stojatým golierom, ktorý môže byť doplnený aj vestou. Od žien sa žiada róba, ktorá môže byť doplnená vlečkou,“ povedala Bratislavskému Štandardu módna návrhárka Michaela Ľuptáková. Ak chcú byť ženy tento rok nielen pekne oblečené, ale aj trendy, môžu zvoliť ružovú či čiernu farbu.

Plesy a bály si vyžadujú určitý spoločenský protokol. Foto: Pixabay

Počas tohtoročnej plesovej sezóny si každý určite nájde svoj obľúbený ples alebo bál, ktorých je v rámci Bratislavského kraja dostatok.

12. január – Mestský reprezentačný ples Otvoriť plesovú sezónu môžete v stupavskom kultúrnom dome. Večerom bude sprevádzať moderátor Pavol Peschl so sprievodom hudobnej skupiny Tip Top Band. Za vstupné 69 eur je pripravená slávnostná večera a nápoje rôzneho druhu.

13. január – 30. Hrvatski bál Tradičný bál nielen pre Chorvátov žijúcich v Bratislave a okolí sa koná v Istra Centrum v Devínskej Novej Vsi, kde sa o hudbu postará hudobná skupina Bećari. Cena vstupného je 48 eur.

13. január – XXII. Reprezentačný poľovnícky ples Na Smolenickom zámku sa uskutoční poľovnícky ples združenia „Driny“ Smolenice – Lošonec. K dispozícii budú tri tanečné parkety, dve hudobné skupiny a DJ. V cene zlosovateľnej vstupenky je zahrnutá slávnostná večera, alebo aj poľovnícke špeciality.

19. január – Tradičný ples Rusovčan Mestská časť Rusovce organizuje ples pod záštitou starostu Radovana Jenčíka v hoteli Ponteo. O bohatý program sa postarajú dve živé kapely, tanečníčky od Petra Modrovského a skupina La dansa. V cene vstupného 100 eur okrem programu, hlavného jedla je aj welcome drink, polnočné jedlo a fotokútik. 

19. január – Ples Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského V Moyzesovej sieni Filozofickej fakulty UK bude slávnostný večer sprevádzať moderátor Roman Juraško. Návštevníkov poteší atraktívny program v podaní Fragile, Mário Lopéz Dancecompany a DanceContinent. Za cena vstupného 90 eur je pripravený prípitok, ako aj dvojnásobná večera.

20. január – XIII. Malokarpatský vinársky ples   V srdci známeho vinárskeho mesta bude prebiehať ples v Dome kultúry Pezinok sprevádzaný moderátorom Štefanom Skrúcaným. Hlavným hosťom večera bude Jan Bendig a do tanca bude hrať kapela Replay Band, ľudová hudba Andreja Záhorca a DJ. Cena vstupenky je 110 eur, kde je zahrnutý welcome drink, švédske stoly, záhryz na stoloch, fotka od organizátora plesu a hodinová ochutnávka vín spolku Chute Malých Karpát. 

26. január – XVI. Reprezentačný ples odpadového hospodárstva a priateľov životného prostredia
Zaujímavá plesová zábava sa uskutoční v bratislavskom hoteli Double Tree by Hilton pod moderátorskou taktovkou Richarda Vrableca. Hlavným hosťom večera bude kapela Desmod, návštevníkom zlepší náladu aj Starmánia Originál, či tanečné vystúpenie tanečníkov pod vedením Tomáša Surovca. Za vstupné 179 eur vás čaká zážitková tombola, welcome drink, 3-chodové servírované menu, alebo ochutnávka vina. 

27. január – 3. reprezentačný ples Mestskej časti Bratislava Nové mesto Po šiestich rokoch mestská časť obnovuje tradíciu reprezentačného plesa v Stredisku kultúry – Bratislava Nové Mesto. V historickom štýle Orient Expressu moderuje herečka Veronika Zelinka Macková, známejšia pod menom Lady Vivian. Slávny vlak pôvodne spájal bohémsky Paríž s orientálnym Istanbulom a symbolizoval luxus spojený s romantikou cestovania. Prítomných čaká bohatý program v podaní Cimbal Brothers, bubnovej show ako aj orientálnej show. Ak sa ho chcete zúčastniť, pripravte si 89 eur – bude na vás čakať prípitok, exkluzívna plesová večera s dezertom ako aj flambovacia show gastroprofesionála Tobiasa Anayalaia. Pre prítomných hostí organizátor pripravil prekvapenie, tajného hudobného hosťa. Odporúčaný dress code je white tie, alebo black tie.

27. január – Ružinovský ples Už 12. ročník sa koná v Dome kultúry Ružinov ples a to v novom kabaretnom šate z obdobia 20. rokov. Cabaret Night prichádza plný hudby, tanca, dobrého koňaku, cigár a ikonickej zábavy sprevádzaný moderátorom Vratkom Sirágim. Ako hlavný hosť sa predstaví kapela Ludo Kuruc Big Band. Oficiálna časť večera vyvrcholí polnočnou tombolou, kde môžu prítomní vyhrať úžasné ceny za vstupné 70 eur. Organizátori odporúčajú, aby ples bol skutočným zážitkom špeciálny dobrovoľný dress code v štýle 20. rokov, prípadne black tie, ktorý sa môže vhodne dopĺňať.

27. január – Východniarsky ples
Najmä rodákov z východného Slovenska možno poteší tento ples, ktorý sa bude konať v Spoločenskom dome Viničné. Plesový večer moderuje Marcel Merčiak, kde počas večera bude hrať skupina Lexel, ľudová hudba Zamiškovci, či tanečná skupina Čerkoše, všetci pochádzajúci z východného Slovenska. V cene vstupného 90 eur je welcome drink, švédske stoly, ale aj hodinová ochutnávka vín.

3. február – XX. Prešporský bál Jubilejný ročník prestížneho bálu sa opäť bude konať v priestoroch bratislavskej Reduty.

3. február – Fragolino ples Za zábavou môžete vyraziť aj do Istra centrum v Devínskej Novej Vsi v cene 45 eur.

3. február – XXII. Petržalský maškarný bál Tradícia karnevalov pre dospelých sa opäť vracia späť do Petržalky, keď sa v karnevalovom kostýme prítomní zabavia v Dome kultúry Ružinov. Moderátor večera je Maroš Szalay, kde vystúpia Start track, Neon Fever, Inspinia show, či DJ Lombo. Za cenu 65 eur na balkóne, alebo 69 eur v sále čaká ľudí v maskách polnočná tombola.

3. február – Dúbravský fašiangový ples V Dome kultúry Dúbravka sa pod záštitou starostu Martina Zaťoviča koná ples sprevádzaný moderátorkou Lenkou LeRa Rakárovou. O zábavu sa postará LeRa, Lady Colors, Otto Kollomann Band, alebo Dj Luky. Za cenu lístka 80 eur je prichystaná slávnostné menu aj tombola.

3. február – Zámocký ples
V reprezentačných priestoroch pezinského zámku Šimák sa uskutoční ples na tému Benátska noc, ktorú bude sprevádzať moderátor Juraj Bača. Hostia sa môžu tešiť na skupinu Juraj Bača & Band, DJ, klavírne a tanečné vystúpenie Mareka Klíčka. Cena vstupenky je 169 eur za ktorú dostanete welcome drink, slávnostný bufet a možno si niečo odnesiete z bohatej tomboly. Na tomto plese sa vyžaduje black tie. 

9. február – Výročný ples hotela Devín – 70 rokov vašich príbehov Výnimočný ples sa koná v priestoroch známeho hotela aj ako oslava sedemdesiatich rokov od jeho otvorenia. Programom bude sprevádzať dvojica moderátorov Katarína Brychtová a Martin Nikodým. Očarí vás hlavný hosť Lina Mayer, Samo Tomeček & Milujem Slovensko Band, alebo cimbalovka Kuštárovci. V cene vstupného 199 eur je aj welcome drink, 4-schodová slávnostná večera, či bohatá tombola. Ako dress code sa odporúča black tie.

10. február – Ples ruží Tento ples zrejme patrí medzi posledné v tomto roku, ktorý sa bude konať v Dome kultúry Ružinov. Večerom vás prevedie náš talentovaný a charizmatický moderátor Richard Vrablec. Vystúpia na ňom Losbrados, operný spevák Tomáš Ondriáš, folklórny súbor Ekonóm, či majsterka sveta spoločenských tancov Lucia Krnčánová. Cena 55 eur zahŕňa školu tanca, večeru formou bufetu, welcome drink, fotobunka, tombola, ochutnávka talianskych syrov a nárezov.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac