Valentín, vrah sestričky Eriky. Spoznal svoj trest, ktorý už je právoplatný

KOŠICE/MICHALOVCE – Sudca Krajského súdu v Košiciach rozhodoval vo štvrtok o odvolaní Valentína H., ktorý čelí obžalobe z vraždy MIchalovčanky Eriky Olajecovej. Brutálny čin šokoval verejnosť v prvý novoročný deň roku 2023. 

Vražda Erika Erika bola veselá, krásna žena, ktorá milovala život. Pripravil ju oň Valentín, ktorý sa ulakomil na jej peniaze. Foto: Tip čitateľa/fcb E. O.

Obžalovanému sa nepozdával rozsudok sudkyne košického mestského súdu zo 4. októbra, ktorým mu vymerala dvadsaťročný nepodmienečný trest odňatia slobody v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Zároveň ho zaviazala zaplatiť rodičom nebohej preukázané náklady na pohreb. S ostatnými nárokmi na úhradu nemajetkovej ujmy odkázal súd pozostalých na občianskoprávne konanie.

Valentín v pojednávacej sieni chýbal, rozhodol sa nevypočuť si verdikt osobne, ale súhlasil s pojednávaním v jeho neprítomnosti. Neprišli ani príbuzní obete, ktorých však zastupoval ich splnomocnenec.

Príbuzní vraha, i on sám, čin spočiatku bagatelizovali a nepripúšťali ho. Obhajca ako poľahčujúce okolnosti uvádzal, že obžalovaný sa k skutku priznal, i to, že bol opitý a nebol predtým trestaný. Znalec z odboru psychológie však nezistil u Valentína duševnú choroba ani inú poruchu v zmysle psychózy. Pri vyjadrení k znaleckému posudku povedal, že zistil u obžalovaného podpriemerné rozumové schopnosti na rozhraní ľahkej mentálnej retardácie, napriek tomu však mohol rozpoznať nebezpečenstvo svojho konania a ovládať ho.

Prokurátorka od prvého momentu žiadala pre obžalovaného nepodmienečný trest odňatia slobody pri hornej hranici zníženej trestnej sadzby a bola napokon s verdiktom košického krajského sudcu spokojná. Ten zrušil napadnutý rozsudok prvostupňového súdu a stotožnil sa s jej názorom: „Valentínovi H. ukladá súd nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní 23 rokov a zaraďuje ho do ústavu s maximálnym stupňom stráženia.“ Zároveň nariadil obžalovanému dvojročný ochranný dohľad. Rozsudok v ostatných výrokoch (povinnosť uhradiť preukázané náklady na pohreb a odkázanie pozostalých s nárokmi na úhradu nemajetkovej ujmy na občianskoprávne konanie – pozn. red.) ostáva nezmenený.

Bývalá zdravotná sestra Erika Olajecová († 46) zomrela rukou vraha v mrazivom novoročnom ráne. V tom čase 18-ročný mladík sledoval svoju obeť od momentu, keď si z bankomatu vybrala finančnú hotovosť. Keďže žena nemala v úmysle vydať mu peniaze dobrovoľne a začala utekať, páchateľ ju prenasledoval. Záznam z bezpečnostných kamier, ktorý sa objavil neskôr na sociálnej sieti, zachytáva boj Eriky o holý život i jej zúfalé volanie, na ktoré však nikto nezareagoval.

Valentín bez štipky ľútosti následne na Ulici kpt. Nálepku dobodal nožom svoju obeť a umierajúcu Eriku napokon okradol o peňaženku i mobilný telefón. Na následky ťažkých zranení spôsobenými dvanástimi bodnutiami Michalovčanka skonala na mieste útoku.

Vraha Eriky predvádza na pojednávanie eskorta. Foto: Archív Daniela Pirschelová

Blízki zavraždenej ženy podľa vyjadrenia ich právnej zástupkyne, ktoré predniesla po jednom z pojednávaní minulý rok, prišli kvôli nepochopiteľnému konaniu Valentína o láskavú a starostlivú dcéru, ktorá im mala byť oporou a v starobe sa o nich postarať.

Erika milovala svojich rodičov nadovšetko. Veľmi dobre si rozumela najmä s otcom. Foto: fcb E.O.

Ospravedlnenie, s ktorým prišiel pred časom, preto neprijali. „Je mi to veľmi ľúto. Odkedy som tu (vo väzbe – pozn. red.), neustále si vyčítam, prečo som to spravil. Neviem to pochopiť a chcem sa ospravedlniť,“ povedal vtedy obžalovaný. Pozostalí jeho úprimnosti neveria, berú ju len ako niečo účelové, kvôli nižšiemu trestu.