Historik Patrik Dubovský chce kandidovať na prezidenta

35. výroèie Svieèkovej manifestácie 1988 Na snímke historik Ústavu pamäti Národa (ÚPN) Patrik Dubovský počas projekcie dokumentárneho filmu Sviečková manifestácia spojenej so svedectvami aktérov historických udalostí a s diskusiou s účastníkmi manifestácie a historikmi ÚPN pri príležitosti 35. výročia Sviečkovej manifestácie 1988 vo štvrtok 23. marca 2023 v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

Historik Patrik Dubovský z Ústavu pamäti národa a člen opozičnej strany Za ľudí vyjadril záujem o kandidatúru na post hlavy štátu. Kandidovať chce v prípade, že získa minimálne 15 podpisov od členov parlamentu. Rokoval už s KDH a o prípadnej podpore chce hovoriť aj s hnutím Slovensko a s Kresťanskou úniou.

„Pána Korčoka rešpektujem, ale máme rozdielne názory v niektorých otázkach,“ zdôrazňuje Dubovský, ktorý sa do volebného súboja rozhodol zapojiť z presvedčenia, že demokratická konzervatívna pravica by mala mať svojho vlastného kandidáta.

Korčoka by bol ochotný podporiť v druhom kole, no len v prípade, že by nenastali závažné okolnosti narúšajúce jeho profil kandidáta.

„Je to signál pre voličov, aby sa priklonili buď k jednému, alebo druhému,“ dodal potenciálny kandidát na prezidenta, ktorý už rokoval aj so stranou KDH.

Šéf kresťanských demokratov Milan Majerský v nedeľu pripustil, že sa s Dubovským krátko stretol, nepadlo však žiadne rozhodnutie.

Majerský opísal Dubovského ako slušného človeka a dobrého historika. Stojí si za názorom, že je dobrým kandidátom pre konzervatívneho voliča.

Šéf KDH nevylúčil ani podporu Ivana Korčoka, no podporou registrovaných partnerstiev si podľa jeho slov „u konzervatívneho voliča neprilepšil“. S Korčokom plánuje hnutie stretnutie, v ktorom členovia položia aj „nepríjemné otázky“. Svoje rozhodnutie podporiť konkrétneho kandidáta však strana KDH definitívne odprezentuje 17. februára.

Patrik Dubovský je slovenský historik, archivár, vedecký pracovník Ústavu pamäti národa a politik. Odborne sa zameriava na prenasledovanie cirkví a občiansku rezistenciu za komunistického režimu v Česko-Slovensku.

Historik sa zviditeľnil nedávno, keď podal trestné oznámenie na podpredsedu parlamentu Ľuboša Blahu za to, že verejne vystavil obraz juhoamerického revolucionára Ernesta Che Guevaru.

(let)


Ďalšie články