Podmienky odchodu na predčasný dôchodok sa sprísňujú. Nezaváži ani 40 odpracovaných rokov

Podmienky na odchod do penzie ešte pred dosiahnutím takzvaného dôchodkového veku sa na Slovensku značne sprísňujú. Opatrenie vo veľkej miere súvisí s vlaňajším rekordným počtom žiadateľov o predčasný odchod z trhu práce a výhodnou rentou, ktorá k tomu prináležala. Aktuálna legislatíva a dve valorizácie motivovali ostať doma aj ľudí, ktorí ešte mohli byť pre svojich zamestnávateľov prínosní.

sociálna poisťovňa Sociálna poisťovňa. Foto: Radovan Stoklasa / TASR

Od polovice mája však žiadateľov čakajú dve významné zmeny, ktorým sa Štandard podrobne venoval už v apríli.

„Na základe nedávno schválenej novely zákona o sociálnom poistení sa bude v závislosti od ročníka narodenia poistenca postupne o dva mesiace predlžovať potrebné odpracované obdobie pre vznik nároku na predčasný dôchodok,“ informuje hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. Zmení sa aj spôsob určenia sumy tejto renty.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.