Fico: Koalícia predloží k novele Trestného zákona pozmeňovacie návrhy. Zváži aj tie z dielne KDH

Fico Robert Fico. Foto: Jakub Popelka/TASR

Poslanci Národnej rady vo štvrtok odsúhlasili, že o novele Trestného zákona budú napriek masívnemu odporu opozície rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Za hlasovalo 77 zákonodarcov.

Schôdzu parlamentu, na ktorej sa hlasovalo o skrátenom legislatívnom konaní, prerušil na desať minút predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas) po procedurálnom návrhu šéfky poslaneckého klubu KDH Martiny Holečkovej. Poslankyňa žiadala prestávku z dôvodu porady opozičných klubov Progresívneho Slovenska, KDH, SaS a hnutia Slovensko.

Mária Kolíková (SaS) po porade poslaneckých klubov v parlamente opätovne kritizovala novelu ako „zásah do demokracie a právneho štátu“. Slovensko sa podľa nej stane „rajom pre organizovaný zločin a pre mafiu“.

Predseda KDH Milan Majerský kritizoval nočné rokovanie v parlamente a poďakoval poslancom KDH, ktorí boli v Národnej rade prítomní aj v noci a „vecne kritizovali“ to, čo sa deje. Vyčítal Pellegrinimu, že koalícia obišla medzirezortné pripomienkové konanie.

Majerský pripomenul novelu, ktorú v minulosti pripravil Viliam Karas, a nazval ju dobrým podkladom na prípravu zamýšľanej novely Trestného konania.

Šéf poslaneckého klubu hnutia Slovensko Michal Šipoš povedal že „ide o obyčajné mocenské rozhodnutie“, ktorým chce vláda pomôcť „svojim kolegom“. „Nebudeme robiť podržtašku zlodejom a mafii,“ vyhlásil.

Reprofoto: NR SR

Skrátenie diskusie

Poslanci koalície zároveň presadili skrátenie diskusie k novele Trestného zákona v prvom čítaní. Diskusia o novele v prvom čítaní tak bude trvať 20 hodín.

Na prednesenie i schválenie návrhu viacerí opoziční poslanci reagovali skandovaním slova „hanba“. Namietali tento proces ako obmedzenie vyjadrovania sa poslancov.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas) pripomenul, že už do diskusie k návrhu na zrýchlený režim sa zapojili poslanci vystúpeniami, ktorých bolo sto. Poukázal aj na to, že zákonodarcovia reagovali 2 667 faktickými poznámkami. „Aby bolo zrejmé, aká rozsiahla bola,“ povedal na margo diskusie.

Viacerí poslanci tiež namietali, že sa nehlasovalo o ich procedurálnych návrhoch podaných počas diskusie. Predseda parlamentu reagoval, že niektoré neboli vo forme procedurálnych návrhov a o niektorých nebolo možné hlasovať.

Proti skrátenému legislatívnemu konaniu vystúpila v Národnej rade aj prezidentka

Práve návrh na skrátené legislatívne konanie je najväčším jablkom sváru pri novele Trestného zákona. „Zmena musí prísť v rámci riadneho legislatívneho konania, kde sa budú môcť naozaj vyjadriť všetci odborníci a tí, ktorých sa táto problematika týka,“ povedala Holečková.

Spôsob prijímania novely kritizovala v pléne Národnej rady aj prezidentka Zuzana Čaputová. Upozornila na riziká pri rýchlom schvaľovaní zásadných zmien, aké prináša novela Trestného zákona. Nesprávne alebo dôkladne nepripravené nastavenie novely môže podľa nej spôsobiť nepredvídateľné celospoločenské škody a nezvratné zásahy do práv poškodených osôb.

Hlava štátu odmietla argumenty vlády na zrýchlené prerokovanie novely a apelovala na odbornú diskusiu. Podľa Čaputovej môže byť novela v kolízii s Ústavou SR.

Opozícia reaguje. Kolíková sa obráti na ústavný súd

„Dnešným dňom sa koalícia rozhodla vrátiť do času Vladimíra Mečiara“ a jeho spôsobu vládnutia, vyhlásil šéf Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na spoločnom tlačovom vyhlásení strán PS, KDH a SaS po hlasovaní v parlamente. Koaliční poslanci podľa neho stratili všetky zábrany.

Pripomenul, že návrh na zrýchlené konanie prijal parlament „mimoriadne tesnou väčšinou“. No „neznamená to, že vyhrali“, vyhlásil Šimečka.

Uviedol, že za „dva mesiace boja opozície sa udali významné veci“. Poukázal na zjednotenie „desaťtisícov ľudí“, ktorí prišli na námestia na protesty a aj na hlasy „významných autorít“, ktoré povstali proti „nebezpečnému“ návrhu.

„Darí sa nám spomaľovať mečiarovský valec,“ skonštatoval Šimečka s tým, že opozícia nechce, aby Robert Fico (Smer) Slovensko „zatiahol k Orbánovi alebo, nebodaj, k Putinovi“.

Na margo protestov Majerský poukázal na to, že opozícia „ľudí na námestia nezváža autobusmi, ako to robila v minulosti súčasná koalícia“. Ľudia tam podľa neho chodia slobodne.

Predseda SaS Richard Sulík poznamenal, že predložená novela nedáva dôvod na skrátené legislatívne konanie, ale naopak, „dáva dôvody ju neprijať“.

Kolíková uviedla, že počas rozpravy boli porušené politické práva poslancov zakotvené v Ústave. Argumentuje, že poslanci mali obmedzený priestor k diskusii. „Opozičný poslanec nemá priestor riadne vykonávať svoj mandát,“ tvrdí poslankyňa.

Z toho dôvodu sa Kolíková obráti na ústavný súd, kde bude žiadať odklad vykonateľnosti rozhodnutia. Ak by podľa nej súd žiadosti vyhovel, nemalo by sa pokračovať v rozprave ani v prvom čítaní.

Novela môže byť generálnou amnestiou, tvrdí opozícia

„Nie Slovensko, nie problémy ľudí, ale ochrana, sloboda, beztrestnosť pre jeho vlastných ľudí“ sú podľa Šimečku hlavnou prioritou Roberta Fica a novely Trestného zákona. Podpredseda parlamentu v minulosti vyhlásil, že „zákon je deravý, nebezpečný“ a koalícia nevie „ani vlastným voličom vysvetliť, prečo by trestné sadzby mali byť nižšie“.

Opoziční poslanci trvajú na tom, že novela je zle nastavená a môže mať negatívne dôsledky na bežných občanov. Odmietajú znižovanie trestných sadzieb a hraníc škody pri majetkovej trestnej činnosti, rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry aj zmeny v premlčacích lehotách, ktoré by podľa viacerých viedli ku „generálnej amnestii“ pri niektorých skutkoch.

Strany PS, KDH a SaS na základe nesúhlasu s novelou začali organizovať protesty, ktorých nosnou témou bol spočiatku odpor proti rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry a „zachovanie spravodlivosti“ na Slovensku. Následne sa však témy protestov rozšírili a organizátori ich namierili aj proti podpredsedovi parlamentu a šéfovi SNS Andrejovi Dankovi či ministerke kultúry Martine Šimkovičovej.

Opozícii prekáža, že diskutovali iba jej poslanci. V závere vystúpil Gašpar aj Susko

Opozícia kritizovala aj to, že v parlamente diskutujú len opoziční poslanci. V závere niekoľkodňovej diskusie však vystúpili aj zástupcovia Smeru Tibor Gašpar a minister spravodlivosti Boris Susko.

Gašpar zopakoval argumenty vlády pre skrátené legislatívne konanie k novele. Cieľ novelizácie vidí v znižovaní trestnej činnosti a videnie opozície vníma ako návrat do stredoveku. Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) označil za garanta zvráteného systému. Trvá preto na dôvodnosti novely.

Susko kritizoval obštrukciu opozície vo forme diskusie. To, že sa koalícia nezapájala, odôvodnil tým, že sa nechceli jej členovia zapájať do obštrukcie opozície. Poukázal na dĺžku diskusie v pléne Národnej rady. Skĺzla podľa neho do roviny neodbornosti a tendenčnosti či poloprávd. Hovorí o zavádzaní občanov.

„Trestné právo nemá byť primárny nástroj na riešenie spoločenských problémov. Trestné právo máme v demokratickom štáte aplikovať subsidiárne, teda až vtedy, keď aplikácia iných právnych odvetví zlyháva,“ poznamenal. Diskusia v parlamente bola podľa neho vzdialená od tejto zásady.

Tvrdí, že špecializované zložky trestného práva začali zneužívať inštitúty ako väzba, podmienky väzby, dohoda o vine a treste či inštitút zaistenia majetku. Drakonické nastavenia sankcií podľa neho nespĺňajú ľudskoprávne štandardy a je potrebné ich upraviť.

„Nie je to môj výmysel,“ vyhlásil s tým, že odborná verejnosť na to poukazuje od prijatia aktuálne platného Trestného zákona. Trvá aj na dôvodnosti zrýchleného prijatia novely, opakovane argumentoval porušovaniami ľudských práv v trestnoprávnom procese.

Fico: Opozícia nám nemôže diktovať

Koalícia ešte predloží k novele Trestného zákona pozmeňovacie návrhy, ktoré konzultuje s generálnou prokuratúrou aj Európskou komisiou. Pokiaľ opozícia predloží svoje pozmeňovacie návrhy, koalícia ich zváži. Fico sa nebráni ani zmenám, ktoré navrhoval exminister spravodlivosti Viliam Karas, ale nesmú meniť podstatu novely. Práve Karasov návrh dával Milan Majerský na minulotýždňových protestoch za vzor, ako treba meniť Trestný zákon.

„Sme pripravení počúvať ďalšie návrhy, ktoré vzídu v druhom čítaní od opozície. Pokiaľ budú mať logiku a racio a nebudú narúšať systém, ktorým má byť humanizácia trestného práva, a zosúladenie našich trestných sadzieb a podmienok, za akých sa vedie trestné konanie, tak sme, samozrejme, ochotní na to reagovať, alebo sa tým zaoberať,“ povedal minister spravodlivosti Boris Susko.

Predseda vlády víta skrátenie rozpravy v prvom čítaní o návrhu Trestného zákona v parlamente na 20 hodín. Tvrdí, že to je v súlade s rokovacím poriadkom. „Nemôže nám opozícia určovať tempo. My sme vláda, máme vládnu koalíciu s väčšinou a my musíme určovať tempo, čo je dôležité, kedy budeme o tom rokovať a kedy budeme o tom rozhodovať,“ podotkol.

Premiér informoval, že koalícia bude mať v piatok (26. januára) poobede koaličnú radu. Bude na nej diskutovať o tom, ako sa postaví k druhému a tretiemu čítaniu k novele Trestného zákona.

(luc, tasr)


Ďalšie články