Starostovia sa stretli s primátorom. Prekvapenie sa nekoná, nedohodli sa

KOŠICE – Primátor pozval v piatok na magistrát starostov veľkých mestských častí. Na pretrase bola príprava rozpočtu aj úsporné opatrenia v mestských častiach.

Mestské zastupiteľstvo Košice Mestské zastupiteľstvo Košice Ilustračné foto: Boris Macko

Tento týždeň v utorok usporiadali viacerí starostovia brífing na schodoch budovy prokuratúry. Išli na ňu podať podnet na mesto, resp. primátora Jaroslava Polačeka kvôli nevyplateniu a kráteniu podielových daní. Dotýka sa to hlavne veľkých mestských častí. Spor trvajúci niekoľko týždňov je naozaj vyhrotený. Pred piatkovým stretnutím sa natískala otázka, či sa ho podarí zažehnať.

Na stretnutí, ktoré podľa našich informácií trvalo zhruba hodinu a pol, napokon k žiadnemu prielomu nedošlo. „Primátor nám na úvod zopakoval, ako treba šetriť. Pýtal sa nás, aké opatrenie sme prijali,“ povedal pre Košický Štandard starosta mestskej časti sídlisko KVP Ladislav Lörinc. Dodal, že následne sa starostovia pýtali primátora na to, aké úsporné opatrenia prijalo mesto. „Odpoveďou boli tie isté argumenty, ktoré počúvame už niekoľko týždňov. Zároveň povedal, že nevie zostaviť rozpočet bez toho, aby vedel, aká suma pôjde pre mestské časti,“ dodal Lörinc. Podotkol tiež, že doteraz to bolo ročne zhruba 13 miliónov eur, pričom rozpočet mesta dosahuje zhruba 300 miliónov eur ročne.

Lörinc upresnil, že nepadol ani približný návrh sumy, akú by v rozpočte mesto vyčlenilo pre mestské časti. „Navyše primátor opäť dodal, že za minulý rok nám už nič nevyplatí. Z môjho pohľadu to bolo zbytočné stretnutie. Zhodli sme sa len na tom, že sa kvôli rozpočtu ešte stretneme,“ priblížil starosta s tým, že mestské časti tento mesiac januárové peniaze dostali. Keďže je mesto v rozpočtovom provizóriu, ide o jednu dvanástinu toho, čo dostali za minulý rok.

„Aj tak sme ale v mínuse, keďže sme si ako mestská časť museli zobrať kontokorentný úver. Inak by sme nemali ani na výplaty. Úver ale musíme splatiť do konca júna, preto ešte budeme musieť túto situáciu riešiť,“ uzavrel Lörinc. S podobnými problémami zápasia aj ostatné veľké mestské časti, ktoré nedostali podielové dane za december a v ostatných jesenných mesiacoch boli krátené.

Podobne vnímala stretnutie aj predsedníčka Rady starostov a starostka mestskej časti Nad jazerom Lenka Kovačevičová. „Naše očakávania nesplnilo, nepadli tam žiadne konkrétne návrhy,“ zhodnotila pre Košický Štandard stručne piatkové rokovanie s primátorom. „Dôležité je upraviť štatút mesta a výpočet daní pre mestské časti, kde by bola pevne stanovená suma, koeficient, podľa ktorého by jednotlivé mestské časti dostávali podielové dane,“ predostrela riešenie s tým, že podobný model bez problémov funguje v Bratislave.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok