Nahá párty v Rusku má dohru. Raper skončil v armáde, majiteľ klubu odhalil škandál smerujúci do Vatikánu

Almost Naked party Russia Xénia Sobčaková na takmer nahej párty v Moskve. Foto: Profimedia.sk

V Rusku sa po novom roku diali veci, ak nie zázračné, tak aspoň veľmi zvláštne. Šokovaná verejnosť o nich rozpráva až doteraz. Vasil Lipitsky si myslí, že ide o niečo viac ako len pohoršenie z celebrít a tvrdú ruku štátu, v pozadí vidí kontúry kultúrnej revolúcie a nových poriadkov v Rusku.

Všetko to začalo tým, keď sa istá internetová a televízna „hviezdička“ rozhodla urobiť niečo nezvyčajné a pozvala kopu známych osobností šoubiznisu na veľkolepú novoročnú párty. Podmienkou účasti bol dress code: „takmer nahý“. 

Pozvanie prijali mnohí populárni umelci, speváci, blogeri, skrátka svet ruskej smotánky. Zďaleka nie všetci boli takmer vyzlečení. Jediný, kto to zobral doslova – a bol veľkou výnimkou –, bol istý raper, ktorý prišiel oblečený – prepytujem – v jednej ponožke. Čitateľ si domyslí, že ju nemal na nohe. Akcia volala po škandále, niektorí hostia si dianie nahrávali na svoje telefóny, aby sa následne ponáhľali so zverejnením videí na sociálnych sieťach.

A potom udrel hrom.

Normálnych Rusov to popudilo a žiadali potrestanie tých, ktorí si dovolili takéto obscénnosti v čase, „keď je krajina vo vojne“. Štátne úrady pohotovo zareagovali a začali konať.

Ak ponecháme bokom nevkus, patrí sa povedať, že účastníci provokujúcej párty neporušili žiadne zákony. Ale viete, ako to chodí so smotánkou… Daňová inšpekcia u nich okamžite zistila obrovské nedoplatky, na ktoré pred tým nebol čas a neriešili sa. Výstredné celebrity boli vystrihnuté zo všetkých novoročných programov v televízii. Jeden celovečerný film, ktorý bol už pripravený na premiéru, autori prerobili len preto, že v ňom hral istý návštevník párty, ktorého rýchlo nahradil iný herec. Koncerty účastníkov sú zrušené vrátane vystúpenia na súkromných stretnutiach. Dosiahli, čo chceli: odteraz budú naozaj takmer nahí…

Pokiaľ ide o spomínaného nešťastného rapera, štátne orgány ho obvinili z chuligánstva, nakrátko ho zatkli a potom mobilizovali do armády. Utrpel aj majiteľ klubu, kde sa trápna párty konala, úrady hneď zatvorili jeho zariadenie „pre porušenie hygienických noriem“. Zistilo sa, že tam vraj žijú potkany (ani to predtým nikoho netrápilo). Exemplárnosť trestu ukazuje aj to, že zároveň zatvorili aj jeho dva iné kluby, hoci tam nikto nahý nechodil. Takže z novoročnej párty sa stala ozajstná katastrofa.

Podozrivá relikvia

Zdalo by sa, že to už môže byť koniec. Príbeh ale dostal absolútne nečakané pokračovanie, ktoré zarezonovalo – a teraz pozor – až vo Vatikáne!

Keď sa dotyčný majiteľ klubu ocitol v ohrození, rozhodol sa verejne ospravedlniť a kajať. Keďže pozná vášeň domácich úradníkov pre náboženstvo, daroval Ruskej pravoslávnej cirkvi vzácnu pamiatku – fragment neporušiteľných pozostatkov svätého Mikuláša. Pravoslávna cirkev dar prijala, no preskúmala jeho pôvod. A tu sa vynorili nezvyčajné okolnosti.

Relikvia má certifikát pravosti podpísaný katolíckym kňazom z talianskej Novary Francom Cerrutim, uchovávateľom tamojšieho relikviára. Na žiadosť o vysvetlenie uviedol, že opustil svoje miesto v chráme ešte v roku 2015, ale certifikát bol vydaný v roku 2018. Preto povedal, že s najväčšou pravdepodobnosťou sú relikvia aj certifikát falošné.

Zároveň sa v Rusku zistilo, že v pravoslávnych kostoloch je ešte pár ďalších relikvií darovaných súkromnými podnikateľmi a takisto s certifikátmi pravosti, ktoré sú vraj podpísané Cerrutim. Darcovia vrátane nám už známeho majiteľa klubu tvrdia, že ich kúpili vo Vatikáne. Na základe toho sa už istá talianska novinárka vyjadrila o „trafike relikvií z Novary do Kremľa“.

Odborníci v Rusku si totiž všimli, že v domácich chrámoch vrátane malých vidieckych kostolov je badateľný nárast rôznych „svätých“ predmetov. Ich pôvod zvyčajne zostáva neznámy. Zdá sa, že priemysel falšovania relikvií, ktorý prekvital v stredoveku, opäť ožil.

Samozrejme, Vatikán nikomu žiadne relikvie nepredáva a je vždy veľmi opatrný pri potvrdzovaní ich pravosti – relevantný výskum môže trvať desaťročia. Ale vzniknutá situácia je nepríjemná aj pre Svätú stolicu, určite bude poriadne vyšetrená. Ak sa nájdu vinníci, ktorí rozdávajú falošné „neporušiteľné zostavy“ a dokumenty alebo obchodujú s kradnutými relikviami (ťažko povedať, čo je horšie), budeme sa za to musieť aspoň v duchu poďakovať organizátorom „nahej párty“ v moskovskom klube.

Xénia Sobčaková sa na takmer nahej párty viditeľne bavila. Foto: Profimedia.sk

Kultúrna revolúcia

Vráťme sa však k našim ovečkám z „nahej párty“. Ako vidieť, pochybná zábava ich vyšla draho, a tak sa dnes v Rusku diskutuje o tom, či ich potrestanie nebolo až príliš kruté. A ak áno, tak prečo vlastne. Štátne úrady sú teraz absolútne netolerantné voči tým, ktorí odsudzujú vojnu na Ukrajine. Ale „obete vlastnej nahoty“ boli v tomto zmysle úplne lojálni občania, ktorí de facto žijú z poslušnosti voči vládnucej triede, navyše ich podujatie nemalo žiadny politický motív.

Niektorí novinári tresty pripisujú zotrvačnosti štátneho systému, ktorý dnes rovnako nekompromisne reaguje na akékoľvek odchýlky od oficiálne schváleného správania. Iní obviňujú pravoslávnu cirkev z presadzovania stredovekých reakčných názorov a netolerancie.

Myslím si, že teraz vidíme fenomén niečoho iného. Ide o nový poriadok. Keďže na začiatku vojny už v Rusku neexistovala politická opozícia, jediným viditeľným prejavom nesúhlasu s politikou Kremľa sa stalo správanie inteligencie, ktorá je prepojená s umeleckou brandžou. Ako vieme, mnohí jej prominentní predstavitelia za uplynulé dva roky emigrovali, keďže si nedávali servítku pred ústa. Slovenský čitateľ by si mal byť vedomý, že hovoríme o niečom inom, ako to poznáme zo Slovenska. V Rusku ide o ľudí, ktorí majú milióny fanúšikov a akékoľvek ich činy, statusy, vyhlásenia sa stávajú verejne známymi.

V Kremli a jeho okolí vnímajú takéto osobnosti ako hrozbu. A nielen tých, ktorí odišli a otvorene kritizujú Rusko zvonku. Tí, ktorí zostali a mlčia, sú tiež nespoľahliví. A demonštrovali to svojím vyzývavým, vzdorovitým správaním bez ohľadu na detaily. Mocní sú si istí, že títo ľudia musia byť prísne potrestaní, aby to pôsobilo do ich vlastných radov odstrašujúco.  

Ani to ešte nie je všetko.

Nová doba si vyžaduje novú tvorivú elitu. V 20. storočí Rusko prešlo takmer úplnou výmenou umeleckej inteligencie hneď dvakrát: po revolúcii v roku 1917 a v 30. rokoch dôsledkom represií. Možno sa niekto rozhodol, že je čas na novú náhradu.

Tomuto procesu sa hovorí kultúrna revolúcia. Samotný pojem vymysleli anarchisti, trochu neskôr ho Vladimir Lenin použil ako názov práce na prekonanie negramotnosti ruského obyvateľstva. Svoj temný význam našiel v Číne v rokoch 1966 až 1976, kde sa takto nazývalo takmer úplné zničenie vzdelanej triedy v prospech politickej elity. Nová ruská kultúrna revolúcia by mala vytvoriť podľa plánu svojich inšpirátorov poslušnú tvorivú vrstvu, na ktorú by sa vládnuci politici vždy mohli spoľahnúť.

Revolučný manifest

Náznaky budúcich zmien si bolo možné všímať už dlhšie pred „nahou párty“. Štandard už písal o Konstantinovi Bogomolovovi. Je to v Rusku známy divadelný režisér a manžel Xénie Sobčakovej, ktorá je škandalózna televízna moderátorka, dcéra zosnulého primátora Petrohradu Anatolia Sobčaka, ktorý odštartoval politickú kariéru Vladimira Putina, a vďaka blízkosti oboch rodín aj Putinova krstná dcéra. Kritici režimu režiséra neustále podozrievajú, že plní úlohy z Kremľa.

Približne pred polrokom tento autor publikoval článok s názvom Diétna bieda, v ktorom ostrou kritikou zaútočil na domácu umeleckú elitu. Rusi vedia, čo znamená, že tento text bol publikovaný vládnou tlačovou agentúrou. Dáva mu to význam skoro oficiálneho dokumentu.

V texte sa píše: „V našej krajine je zvláštny svet. Krajina v krajine. Spoločenstvo v spoločnosti.“ Je to svet „špeciálnych Rusov“, ktorí majú nafúknuté sebavedomie, ale v skutočnosti sú nikto. Tak hodnotí domácu tvorivú vrstvu Bogomolov a konštatuje, že dnes títo ľudia smútia nad bývalým životom a snívajú o návrate do minulosti.

Pod minulosťou má na mysli stav Ruska a celého sveta pred 24. februárom 2022, keď začala vojna na Ukrajine. A upozorňuje ich, že žiadny návrat späť sa nebude konať – tí, ktorým sa to nepáči, musia buď prijať novú realitu, alebo odísť z verejného života. Môžeme teda povedať, že nová ruská kultúrna revolúcia má svoj manifest. To, čo sa deje po „nahej párty“, nie je žiadna náhoda, ale ideovo odôvodnené politické konanie.

Samozrejme, súčasný rozsah udalostí v Rusku nemožno porovnávať s historickými analógiami ani sovietskymi, nedajbože čínskymi. Okrem toho je tu ešte jeden detail, ktorý dodáva tomu, čo sa tam deje, grotesknú podobu: Bogomolovova manželka, vyššie spomenutá Sobčakova dcéra, sa tiež zúčastnila „nahej párty“ a aby toho nebolo málo, bola tam jednou z tých vyzlečenejších…

Tu treba pripomenúť Hegelové slova, že história sa opakuje dvakrát, prvýkrát ako tragédia a druhýkrát ako fraška. V budúcnosti sa určite budú mnohí smiať kultúrnej revolúcii, ktorá vypukla kvôli túžbe hviezd šoubiznisu ukázať sa „takmer nahí“. Uvidíme, či bude rovnako zábavné aj to, ako táto detektívka dopadne.


Ďalšie články