V tieni najznámejších dvojičiek v Kuala Lumpur. Ako chutí nasi goreng?

Kuala Lumpur - známe dvojičky. Foto: Eva Mikulová Kuala Lumpur – známe dvojičky. Foto: Eva Mikulová

KUALA LUMPUR – Metropola Malajzie možno nie je ešte medzi cestovateľmi taká obľúbená ako susedný Singapur, ale Kuala Lumpur stojí za návštevu. Mne sa ju s odstupom necelého roka podarilo navštíviť dvakrát a verím, že sa tam ešte vrátim.

Kuala Lumpur sa stalo mojím prestupným mestom pri cestách do juhovýchodnej Ázie. Vždy tam strávim zopár dní a zakaždým mám čo objavovať. Dostanete sa tam letecky z Budapešti s jedným prestupom. Ak využijete leteckú spoločnosť Turkish Airlines ako ja, tak sa pripravte na dlhý, cca 9-hodinový let z Istanbulu. Odporúčam preto, aby ste si už pri kúpe letenky kúpili aj miesto podľa vlastných preferencií. Letisko je od mesta vzdialené asi hodinu autom, tak som využila pohodlné a lacné taxíky. Buď si ich rezervujete online vopred, alebo využijete taxíky z letiska.

Ikonické dvojičky

Kuala Lumpur je hlavné mesto Malajzie a má takmer 9 miliónov obyvateľov. Patrí medzi najrýchlejšie sa rozvíjajúce mestá v regióne, a veruže to cítiť na každom kroku. Už cestou do mesta vás ohúria megastavby, mrakodrapy, zaujímavá mestská architektúra a množstvo zelene. Ubytovala som sa v centre blízko KLCC parku, čiže aj v blízkosti najznámejšej dominanty Kuala Lumpur – Petronas Twin Towers. Tieto identické mrakodrapy boli od roku 1998 až do roku 2003 s výškou 452 metrov najvyššou budovou na svete. Vo vežiach sú veľké obchodné centrum s luxusnými obchodmi, reštaurácie, wellness centrum, a ako už samotný názov napovedá, sídli tam bohatá ázijská ropná spoločnosť Petronas. Najväčšou raritou je však most vo výške 170 metrov, ktorý obe veže spája a je prístupný pre turistov. Návštevníkov v rámci prehliadky vyvezú rýchlovýťahom až do takmer 400-metrovej výšky, kde ich čaká ohromujúci výhľad na metropolu. Návštevu si naplánujte vopred. Prvýkrát som sa totiž na prehliadku nedostala, pretože som nemala lístok. Vstupenku som si potom kúpila online a stála okolo 20 eur.

Autobusom na prehliadku

Aby som mala z mesta čo najviac, tak som si zaplatila lístok na turistické autobusy Hop-on hop-off bus. Je to veľmi praktické. Počas 24 hodín nastúpite, kde chcete a vystúpite, kde chcete. Tieto poschodové turistické autobusy chodia okolo najznámejších pamiatok a atrakcií a samozrejmosťou je aj výklad v rôznych jazykoch. Zvolila som si angličtinu (slovenčina v ponuke nie je). Vyskočila som v čínskej aj indickej štvrti. Cestou som obdivovala botanickú záhradu, prešla som cez Forest Eco park. Trasa vedie okolo Sultan Abdul Samad Building, mešít, palácov, parkov…

Tradičná kuchyňa

Ázijská gastronómia je veľmi rozmanitá a ani Malajzia nie je výnimkou. Rada ochutnávam lokálne jedlá, buď priamo na ulici ako street food, alebo v miestnych vývarovniach. A Kuala Lumpur ani v tomto nesklamal. Základom ich kuchyne sú ryža, zelenina, ovocie a mäso okrem bravčoviny (Malajzia je moslimský štát). Dôraz kladú najmä na čerstvosť. Ochutnala som jedno z ich najznámejších jedál – nasi goreng. Je to pečená ryža s volským okom, zeleninou a rôznymi prílohami, môžu byť i mäsové. Podobné je aj nasi lemak s kuracím mäsom a chutili mi aj ich sýte polievky. Na výber je toho omnoho viac, nebojte sa ochutnávať. Na rozdiel od thajskej kuchyne je malajzijská menej pikantná. A čo mi chutilo najviac? Úžasné, čerstvé ovocie. Ananás je plný sladkej chuti, papája a mango sú sladučké a šťavnaté. A práve čerstvá šťava z týchto plodov je božská a bola by škoda jej odolať.

Dobrú chuť na cestách vám želám.

Kuala Lumpur Foto: Eva Mikulová


Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...