Údajná podvodníčka Monika s predajom stále neskončila

podvodzv Ilustračná fotografia Foto: FB Polícia SR BB

Peniaze vopred na účet, nedodanie tovaru, výhovorky. Údajná podvodníčka Monika H. napriek prísľubu s internetovým predajom neskončila. Práve naopak. Skupiny na sociálnych sieťach zamerané na internetových podvodníkov takmer každý deň pridávajú nové správy a našej redakcii sa ozývajú ďalšie podvedené ženy.

Údajná podvodníčka si vytvorila minimálne jeden nový účet, z ktorého pravidelne prispieva do rôznych skupín a bazárov. Buď predáva tovar (ktorý vo viacerých prípadoch nemá) alebo žiada o materiálnu pomoc v núdzi. Z účtu s názvom Моника Лола Нинушка (Monika Lola Ninuška, pozn. red.) zareagovala na dopyt po hračke, ktorú zháňala mamička, ktorá sa nám ozvala.

„Pani mi poslala fotky, navrhla cenu a dohodli sme sa, že jej zaplatím vopred. S platbou vopred na účet som nemala doteraz nikdy problém, (…) takže som aj tentoraz ochotne súhlasila. Pani pôsobila vierohodne, komunikovala milo, mala vlastný profil s fotkami svojich detí a na prvý pohľad nič nenasvedčovalo tomu, že by to mal byť podvod,“ opísala svoju skúsenosť. „Na druhý deň mi, žiaľ, prišiel komentár k môjmu dopytu vo (facebookovej, pozn. red.) skupine od nejakej pani, aby som si dávala pozor, že pani, ktorá mi hračku ponúkla, je podvodníčka.“

Mamička si následne „preklepla“ príspevky, v ktorých iní na Moniku upozorňovali a s výsledkom ju konfrontovala v súkromnej konverzácii na sociálnej sieti. Monika spočiatku tvrdila, že balík odoslala, ale je možné, že sa stratil. Neskôr začala tvrdiť, že peniaze vráti, ale pošle ich až keď dostane rodičovský príspevok.

Po vyplatení rodičovského príspevku ju mamička kontaktovala znova. Monika tvrdila, že „má exekútora“ a z peňazí nemá ani cent, pretože má účet zablokovaný. Peniaze (rodičovský príspevok, pozn. red.) vraj dostane až o mesiac.

Ďalšia mamička, ktorá sa nám ozvala, reagovala na príspevok, v ktorom chcela Monika pod ďalším profilom darovať oblečenie za poštovné, respektíve kuriéra. Balík mal byť odoslaný po víkende, na ďalšie správy a žiadosti o vrátenie peňazí už Monika nereagovala.

Číslo účtu, na ktoré obe ženy odoslali peniaze, sa zhoduje s jedným z účtov, na ktoré si necháva Monika posielať peniaze. Účet je údajne vedený na meno jej maloletého syna. Podľa doterajších informácií peniaze do dnešného dňa nemajú.

„(…) Scenár je ten istý dookola, aj keď to píše ako anonym, niekedy pod svojím profilom, veľakrát len skopírovaný text od slova doslova – vždy sa jej niektorá maminka ozve, prípadne sa ozve niekto z komentujúcich a pošle IBAN, ktorý je vždy tejto osoby, následne príspevok zmizne, veľakrát nestihneme kontaktovať a upozorniť všetky mamičky (…) – hrá na city kvôli deťom,“ opísala skúsenosť iná mamička. „Síce v príspevku uvádza, že chce len pomoc na jedlo a oblečenie, vždy to ale skončí tak, že uprosí, aby sa jej poskladali na depozit a podobne, tak sa veľakrát mamičky zľutujú, lebo však má deti a pošlú…“ doplnila. V súčasnosti sa podľa nej rieši štvrté hromadné trestné oznámenie.

Priestor na vyjadrenie dostala aj Monika. Spočiatku žiadala o mená osôb, ktoré na ňu upozorňujú ako aj mená osôb, ktoré redakciu kontaktovali. Neskôr uviedla, že s predajom už skončila a osoby na sociálnych sieťach zdieľajú stále rovnaké príspevky. „Ja už nemám ani čo predávať, čakám na papier na súd. (…) Ja som nikomu nepísala,“ uviedla. Redaktorke Štandardu odpísala z rovnakého profilu, ktorý sa objavoval v priložených snímkach obrazovky od žien, ktoré sa do redakcie ozvali.

Podobné podvody sú však na dennom poriadku. Na veľa podvodných situácií upozorňuje aj polícia, niektoré, naopak, zapadnú prachom. Preto ak máte skúsenosti či ste svedkom podobných situácií, neváhajte kontaktovať príslušné orgány.


Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...
123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

Americký portál Daily Beast zverejnil uniknuté video, na ktorom republikánsky exprezident Donald Trump sediac v golfovom vozíku opisuje svoje dojmy z debaty s prezidentom Joeom Bidenom v televízii CNN. Označil ho za „zlomenú hromadu s***iek“, podľa neho ho Demokratická strana nahradí viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. „Proste skončil, viete – v tejto súťaži končí,“ hovorí...