Videá, z ktorých tuhne krv v žilách. Dvojica z Košíc skúma zabudnuté miesta opustených budov

KOŠICE – Urbex, skratka pre urban exploration, je čoraz populárnejšia činnosť mladých, pri ktorej jednotlivci alebo skupiny skúmajú opustené a často zanedbané mestské prostredia. Táto aktivita je založená na objavovaní zabudnutých alebo skrytých miest, ako sú opustené budovy, bývalé továrne, zatvorené nemocnice alebo dokonca opustené vojenské objekty.

24 invisible Takto vyzerá opustená budova Starej nemocnice v Košiciach. Foto: Archív 24 INVISIBLE

Pre mnohých je urbex nielen hľadaním dobrodružstva a adrenalínu, ale aj spôsob, ako dokumentovať a zachovať časti histórie, ktoré by inak mohli byť zničené alebo zabudnuté. Aj na Slovensku sa v posledných rokoch objavuje stále viac nadšencov urbexu. Patria k nim aj Patrik a Mia z Košíc, ktorí na svojom YouTube kanáli 24 Invisible približujú verejnosti zaujímavé a záhadné miesta, ktoré bežný návštevník len tak neobjaví.


Táto dvojica sa nebojí vstúpiť do opustených a často neprístupných lokalít, aby odkryli ich tajomstvá a zdieľali ich so svetom. „Ukážeme ti zaujímavé a záhadné miesta na Slovensku, aké inde na internete neuvidíš,“ sľubujú Patrik a Mia, pričom zdôrazňujú, že ich cesty za dobrodružstvom nie sú obmedzené len na Košice, hoci mesto je pre nich najdostupnejšie.


Mia bola odjakživa zvedavá. „Na takomto druhu prieskumu sa mi najviac páči, ako skúmame pozostatky ľudskej aktivity na týchto miestach a môžeme si predstaviť, ako to tu niekedy žilo.“ Podľa Patrika slovenský urbex, to stále nebolo ono. „Jedného dňa nás naháňal strážnik v budove, o ktorej sme si mysleli, že je opustená, no nebolo to tak. V tom momente som si uvedomil, čo tomu chýbalo. Ten adrenalín, tá akcia spojená s prieskumom,“ vysvetlil pre Košický Štandard.

K ich najvýraznejším zážitkom patria prieskum v areáli nemocnice Louisa Pasteura, zdemolovaný mlyn či opustená časť Starej nemocnice, kde musel Patrik ostať niekoľko dní a zažil nepríjemné sny počas núteného nocľahu. Okrem spomenutých lokácií rozšírili Patrik a Mia svoje urbexové dobrodružstvá aj na ďalšie fascinujúce miesta. V najnovších videách odhalili tajomstvá podzemného sveta pod funkčnou policajnou stanicou, preskúmali opustený školský tábor v Gelnici, zaznamenali nočný život zoo a objavili tajný tunel Košického mlyna.

Zvedavosť ich zaviedla aj do opustenej cukrárne Aida, prvej svojho druhu v Košiciach z roku 1980, aj do tajných miest Technickej univerzity v Košiciach, čo len podčiarkuje ich neúnavné hľadanie a dokumentovanie skrytých kútov Slovenska.

Dvojica však upozorňuje na riziká spojené s urbexom, hraničiace s poškodením zdravia či straty života. Ich príbeh však tiež poukazuje na tenkú hranicu medzi zvedavosťou a porušovaním zákona, čo ilustruje Patrikov niekdajší prípad s policajným obvinením z hanobenia mŕtveho. Hoci videá na YouTube môžu Patrikovi a Mii priniesť uznanie a možno aj finančné odmeny, ich činnosť balansuje na hranici legálnosti.

Často sa totiž bez problémov dostanú na cudzie pozemky, čo môže mať vážne právne dôsledky. V hľadaní nových záberov pre svojich sledovateľov sa tak nevedome pohybujú po tenkom ľade medzi záľubou a porušovaním zákona.

Redakcia Košického Štandardu nenesie zodpovednosť za tvorbu multimediálneho obsahu 24 INVISIBLE a dištancuje sa od fotografií a videí publikovaných v tomto článku, keďže ich obsah môže byť na hrane zákona.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok