Kupovaniu investičného bytu na hypotéku by som sa teraz radšej vyhla, radí odborníčka na reality

8934dd11-47ab-4e97-85ef-9c8c01ef4ce1 Róberta Mecková zo spoločnosti FinGo.sk. Foto FinGo

Začiatkom februára boli známe štatistiky týkajúce sa vývoja cien nehnuteľností v poslednom kvartáli minulého roka. Národná banka Slovenska informovala, že sa pokles cien v sledovanom období takmer zastavil, čo by malo tešiť predovšetkým predávajúcich.

Éra na mieru šitých ponúk pre záujemcov, ktorých významne ubudlo, sa končí. Kým na strane developerov sa objavovali rôzne akciové ponuky či dotované hypotéky, kupujúci sa borili s nedostupnosťou úverov na bývanie pre vysoké úrokové sadzby a celkovo sprísnené podmienky bánk. Aj tu však už svitá na lepšie časy a leto by im mohlo priniesť vďaka nižším sadzbám podstatne viac žiadateľov. Redaktorka Štandardu sa v tejto súvislosti porozprávala s riaditeľku FinGO recloud Róbertou Meckovou.

Posledné štatistiky mierne poukázali na to, že pokles cien nehnuteľností sa pravdepodobne zastavil. Ako by ste popísali aktuálny stav na realitnom trhu?

V roku 2023 boli nehnuteľnosti o šesť percent lacnejšie ako v roku 2022. Štatistiky, ktoré nedávno zverejnila Národná banka Slovenska, však ukazujú, že ceny už pravdepodobne našli svoje dno. V závere minulého roka dokonca stúpali, hoci zatiaľ len pomalým tempom. Považujem za pravdepodobné, že ďalšie znižovanie cien už v tomto roku neuvidíme, skôr naopak.

Čo je za tým?

Nálada na trhu je podstatne lepšia, ako tomu bolo napríklad pred pol rokom. Začína sa obdobie stabilizácie a mnoho kupujúcich dostáva opäť chuť kupovať nehnuteľnosti. Samozrejme, sú typy nehnuteľností, pri ktorých sa predávajúci musí zmieriť s tým, že ak chce predať, musí prispôsobiť cenu aktuálnej situácii na trhu a reálnemu dopytu. Mám na mysli najmä nehnuteľnosti v nie dokonalom technickom stave alebo také, ktorých parametre nezodpovedajú pojmu “dokonalá nehnuteľnosť”.

Chuť kupovať ovplyvní vývoj cien. Očakávate, že by ešte mohli domy alebo byty narásť tak skokovo, ako sme boli svedkami pred pár rokmi? Napríklad rekreačným nehnuteľnostiam dosť pomohol príchod pandémie a dopyt ľudí spôsobil ich razantné zdražovanie.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami