Leto bude na východe v znamení nových atrakcií. Prírodnú rezerváciu Tajba ozvláštni Korytnačí bunker

KOŠICE/KOŠICKÝ KRAJ – Inovatívna súťaž Umenie na mieste X, ktorá vnáša do niektorých oblastí Košického kraja prvky land artu (krajinnej architektúry, pozn. red.), už má svojich víťazov. Ich diela prispejú k oživeniu prírody už v tohtoročnej letnej sezóne.

Tajba - korytnačky NPR Tajba zatraktívni toto leto Korytnačí bunker. Foto: Košice Región Turizmus

Organizátor súťaže je spokojný s návrhmi nových, istým spôsobom prevratných diel, ktoré oživia turisticky atraktívne lokality Košického kraja. „Koncept súťaže, v ktorej sa miesto premieňa na umeleckú expozíciu, je unikátny a vo výsledku sľubuje nové zážitky tam, kde by ich nikto nečakal,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka s dôvetkom, že všetky diela dokonale zapadnú do prostredia, keďže sú tvorené na mieru pre konkrétnu lokalitu. Predpokladá, že návštevníkom sa budú páčiť, čo podnieti aj ďalších tvorcov, aby sa tiež zapojili.


Víťazov vybrala odborná porota zložená z významných osobností z oblasti umenia a kultúry. „Zmysel projektov, ako je Umenie na mieste X, spočíva predovšetkým v kultivácii spoločenského prostredia, čo je, osobitne v tejto dobe, veľmi dôležité,“ povedal Peter Megyeši, historik a teoretik umenia. Zdôraznil, že vďaka projektu si mnohí uvedomia, že ľudia sú súčasťou sietí, ktoré ich presahujú, aj to, že prostredie tu bolo pred nami a bude tu aj po nás, a my musíme za neho niesť istú zodpovednosť.

Z celkovo dvadsiatich prezentovaných prác vybrala porota päť. Víťazi získajú odmenu 3-tisíc eur.

1. Jozef Pilát – Dúha vodu pije, Košiarny briežok, Smižany

2. Radovan Čerevka – Korytnačí bunker, NPR Tajba

3. Matúš Kurdel – 1+1=les, Drnava

4. Kristián Németh – Monument súčasnosti, Morské oko

5. Eva Mária Moleková a Samuel Velebný – Priazeň lastovíčat, Borša

Aktuálne vrcholia prípravy, ktoré súvisia s realizáciou víťazných diel a ich inštalovaním do určených lokalít: Košiarny briežok – Smižany, NPR Tajba, Drnava, Morské oko, Borša.

Zároveň „novinky“ doplnia kolekciu piatich umeleckých artefaktov z prvého ročníka projektu – Kométa v Zádielskej doline, Kukaň na Senianskych rybníkoch, Za časom na oblohe pri Herlianskom gejzíre, Račia procedúra pri jazere Turzov a Figová jama pri letohrádku Sans Souci v Iliašovciach.

Mimoriadne zaujímavo pôsobí najmä Korytnačí bunker, ktorý zatraktívni Národnú prírodnú rezerváciu Tajba v katastri obce Streda nad Bodrogom. Miesto láka turistov najmä hojným výskytom korytnačky močiarnej, ktorej stojaté vody mŕtveho ramena rieky Bodrog mimoriadne prospievajú.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok