Nespokojný Košičan. Nepozdáva sa mu výrub takmer dvadsiatky zdravých stromov

KOŠICE – Mnohí Košičania, ktorí prechádzali v uplynulých dňoch okolo Hotelovej akadémie na Južnej triede, neverili vlastným očiam. To, čo videli v areáli školy, ich poriadne šokovalo.

Výrub stromov Košičania hovoria o barbarstve. Foto: Daniela Pirschelová

Statné stromy, ktoré ešte donedávna rástli pred budovou akadémie, sú dnes preč. Kmene už niekto odpratal, na mieste sa nachádzalo len zopár naštiepaných polien, odrezky, haluzie, konáre a množstvo pilín. Časť hrubších odrezkov bola poukladaná v dvoch prívesných vozíkoch, pripravená na odvoz.

Pohľady tých, ktorí sa zaujímali o dianie za plotom, pútali najmä mohutné pne, ktoré boli dôkazom toho, že niekto vyrúbal zdravé dreviny.

Senior, ktorý informoval Košický Štandard o udalosti, neskrýval hnev. „Chodím tadiaľ denne, aj preto sa veľmi dobre pamätám, ako to tu vyzeralo v minulosti. Bolo tu toľko stromov, že pre ich vzrast a košaté koruny ste z chodníka ani nevideli budovu školy. A teraz je tu, až na zopár ihličnanov, nudná holina. Je to barbarstvo,“ hneval sa starší muž.

Okolo prístupovej cesty boli uložené poštiepané polená. Foto: Daniela Pirschelová

Košičan hovorí, že na dreve nevidí žiadne poškodenie, ktoré by dokazovalo, že stromy napadli škodca alebo choroba. „Podľa toho, ako vyzerajú pne, išlo o zdravé a nepoškodené jedince. Nerozumiem, prečo správca, respektíve vlastník pozemku, súhlasil s ich výrubom, a rovnako aj príslušný úrad, ktorý vydáva na túto činnosť povolenie,“ krútil neveriacky hlavou.

Chceli sme získať vyjadrenie vedenia akadémie. Riaditeľka školy Jaroslava Mamčaková nás odkázala na komunikačné oddelenie zriaďovateľa, ktorým je Košický samosprávny kraj.

Hovorkyňa Katarína Strojná po opakovaných urgenciách pre Košický Štandard uviedla, že Hotelová akadémia na Južnej triede ako správca majetku vo vlastníctve KSK vykonáva v týchto dňoch výrub drevín.

„Týka sa jedenástich kusov inváznych stromov druhu pajaseň žliazkatý. Vlastník a správca pozemku má povinnosť tieto odstrániť,“ tvrdila hovorkyňa. Dodala, že zároveň kvôli zlému stavu odstránili aj šesť kusov borovíc, ktorých zdravotný stav nepriaznivo ovplyvnil práve pajaseň svojimi výlučkami.

„Boli úplne suché a predstavovali bezprostredné ohrozenie bezpečnosti zamestnancov, žiakov a hotelových hostí pohybujúcich sa po areáli školy,“ poznamenala Strojná s dôvetkom, že výrub stromov, ich odvoz a likvidáciu zabezpečil správca cez externú firmu.

Časť dreva bola naložená na prívesnom vozíku. Foto: Daniela Pirschelová

Na jej výber sa konalo verejné obstarávanie. „Za odstránené dreviny vykoná škola náhradnú výsadbu dvojnásobného počtu drevín,“ uzavrela hovorkyňa. Termín však neuviedla.

Predseda ZO SZOPK Ladislav Rovinský uviedol, že v súlade so Zákonom o ochrane prírody a krajiny sa súhlas príslušného orgánu na výrub inváznych drevín nevyžaduje. „A v prípade pajaseňa obzvlášť, keďže patrí medzi 40 najinvazívnejších drevín na svete,“ povedal známy košický ochranár a aktivista.

Pajaseň žliazkatý je invazívna rýchlo rastúca drevina, ktorá je schopná koreňmi aj listami obmedzovať rast okolitej vegetácie. Vylučuje látku, ktorá spôsobuje ťažkosti rastu mnohým druhom listnatých a ihličnatých stromov.

V minulosti bol vstup do školy lemovaný stromami. Foto: Archív Hotelová akadémia v Košiciach

Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok