Dočkajú sa podchody na Furči rekonštrukcie? Zámer je, všetko závisí od rozpočtu

KOŠICE – Podchody v mestskej časti Dargovských hrdinov (DH) sú dlhodobo v žalostnom stave. Niektoré sa síce podarilo opraviť, no väčšina z nich na obnovu ešte len čaká.

Podchody Furča Niektoré podchody na Furči sa môžu už čoskoro dočkať opravy. Všetko závisí od prijatia rozpočtu. Foto: Boris Macko

Stav niektorých z nich je už dlhodobo neúnosný. Poukazujú naň obyvatelia aj starosta mestskej časti DH Dominik Babušík. „Vieme o zlom stave podchodov, no sú majetkom mesta. Neostáva iné, len apelovať na magistrát, aby pristúpil k ich oprave,“ povedal starosta.

„Zámerom mesta Košice je rekonštrukcia troch podchodov, a to na ulici Fábryho a pri zastávkach MHD Postupimská a Zupkova. Bude závisieť od schválenia finančných prostriedkov v programovom rozpočte mesta Košice na rok 2024 a ďalšie roky,“ uvádza košický magistrát vo vyjadrení pre Košický Štandard.

Mesto priznalo, že od mestskej časti dostalo podnet na rekonštrukciu podchodu na Fábryho ulici. „K uvedenému pochodu sme dostali podnet aj zo samotnej mestskej časti Košice-Dargovských hrdinov. V danej veci vykonáme obhliadku za prítomnosti statika a následne sa zrealizujú potrebné opatrenia. Oslovili sme aj projektantov s požiadavkou na cenové ponuky, na základe ktorých bola určená predpokladaná hodnota projektovej dokumentácie pre potrebu jej obstarania,“ vysvetľuje mesto v stanovisku.   

Ani ostatné podchody by nemali ostať bokom. V niektorých prípadoch sa už zdá, že sa konečne v najbližších mesiacoch dočkajú rekonštrukcie. „Pre podchod Trieda L. Svobodu pri zastávke MHD Zupkova je projektová dokumentácia spracovaná, pripravujeme podklady pre vydanie stavebného povolenia,“ vysvetľuje magistrát s tým, že rovnako aj pre podchod Trieda L. Svobodu pri zastávke MHD Postupimská je projekt hotový. Len nedávno, 30. januára 2024, už bola stavebnému úradu podaná žiadosť o vydanie stavebného povolenia.

Ostáva len dúfať, že rozpočet, v ktorom sú zahrnuté aj opravy spomínaných podchodov na Furči, bude schválený už na najbližšom marcovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok